Nej til halm i Øster Hurup

Foto: TV2/Nord

[size=2]De 280 varmeforbrugere i Øster Hurup kan en rum tid endnu se frem til skyhøje varmeregninger. Det lokale kraftvarmeværk har nemlig fået nej til at droppe gassen som brændsel og i stedet bruge CO2-neutralt halm. [/size]

Afslaget har fået værkets formand til at tage sit gode tøj og gå øjeblikkeligt.

Varmeregningen i Øster Hurup lyder i snit på cirka 26.000 kroner om året pr. husstand. Kraftvarmeværket ville gerne have sænket prisen ved at gå over til at fyre med halm, men energiklagenævnet har sagt nej.

- Skriger til himlen, både af økonomiske og miljømæssige årsager, siger Tom Pedersen, Afgående formand, Ø. Hurup Kraftvarmeværk.

Kommunen har godkendt ændringen af brændsel på værket fra gas til halm, men den beslutning klagede leverandøren af naturgas over.

Leverandøren HMN Naturgas fik medhold i energiklagenævnet, fordi turbinen som skal levere strømmen var for lille i forhold til kedlen til varmeproduktionen. En søgt forklaring mener den afgående formand.

- Det her handler udelukkende om at regeringen skal have afgiftskroner i kassen, ikke noget som helst andet, siger Tom Pedersen.

Både regeringen og oppositionen vil gøre det muligt, som Øster Hurup ønsker, men lovændringen lader vente på sig. Det er nemlig en lille bitte brik i de igangværende forhandlinger om et nyt energiforlig. En brik som folketingsmedlem Per Husted nemt tror kan blive glemt eller gå tabt undervejs.

- Jeg har en stor angst for at det vil blive en salgsvare i forhandlinger, og så er de små kraftvarmeværker lige vidt, siger Per Husted, Folketingsmedlem, Hadsund.

Af samme grund vil socialdemokraterne gerne have behandlet problematikken omkring barmarksværkerne særskilt fra energiforliget.

Hør energiministerens svar på det ønske i aften på TV2/NORD.

Forsiden lige nu