LIGE NU:

Nigeriansk advokat bag CPR-snyd i Elling

Den 31-årige ungarske kvinde, der forfalskede et dokument, som viser, at hun har bopæl i Elling ved Frederikshavn, har sandsynligvis også en falsk ansættelseskontrakt, som har givet hende indrejsetilladelse til Danmark.

Bag det hele står en øjensynligt en nigeriansk advokat fra Irland, som har rengørings- og fødevarevirksomheder i Danmark og Sverige. Den ungarske kvindes indrejse til Danmark er øjensynligt et udtryk for systematisk snyd, som styres af advokaten.

Historien om advokaten fra Nigeria begynder med en henvendelse til ægteparret Norðberg i Elling i april måned. Her forespørger advokaten på at booke det værelse, som parret lejer ud via AIR BNB. Han skriver, at han vil ankomme sent om aftenen den 16. april fra Sverige sammen med to af sine venner fra Ungarn.

- De ankom her klokken halv tolv om aftenen og næste morgen klokken halv syv var de væk igen, siger Gijs Ouwehand Norðberg.

Advokaten og de to ungarere overnatter i værelset i Elling. Det koster 279 kroner for en nat. 

- Manden var lav og med kortklippet hår og med hættetræje over hovedet. Hun havde øretelefoner i ørerne og håret ned over ansigtet, så det var tildækket, siger Gijs Ouwehand Norðberg, da han skal beskrive sit korte møde med de to personer fra Ungarn.

I Elling tænker Petsy og Gijs Ouwehand Norðberg efter besøget ikke mere på deres tre gæster. De går ud fra, at de tre er taget videre på deres tur gennem Danmark, som advokaten har fortalte dem.

Men i begyndelsen af maj begynder der at komme post til parrets adresse i Elling. Brevene er adresseret til en ukendt ungarsk kvinde.

Der kommer både indkaldelse til danskundervisning og brev med dansk CPR-nummer, og det viser sig, at den 31-årige ungarske kvinde er tilmeldt med folkeregistreradresse hos dem. 

Hvis det er den ungarske kvinde, som har overnattet hos parret fra 16. til 17. april, så er hun ikke rejst ud af Danmark igen, men har i stedet henvendt sig hos Statsforvaltningen i Aalborg med en ansættelseskontrakt fra et rengøringsfirma på Fyn.

quote Det kunne godt være, at han kunne have en forretning på at være menneskesmugler. Det er meget nemt at komme fra Sverige til Danmark, og hvis man har et EU-pas, så er det let at komme rundt i Europa.

Gijs Ouwehand Norðberg fra Elling. 

- Hvis en EU-borger ønsker EU-registreringsbevis, så er der krav om personligt fremmøde, hvor man skal medbringe sit pas, og så tjekker vi passets gyldighed, og at der er overensstemmelse mellem passet og den person, som møder op. Derudover skal vedkommende medbringe dokumentation for sit arbejdsforhold, forklarer Jakob Næsager, kontorchef i Statsforvaltningen.

På papiret ser rengøringsfirmaet på Fyn ud til at være aktivt. I det danske CVR-register står firmaet opført som såkaldt enkeltmandsvirksomhed med nul ansatte. Hvorvidt virksomheden er et såkaldt skuffeselskab eller har rengøringsopgaver er uvist. Men virksomheden har skiftet navn, adresse og branche flere gange de seneste år.

​Den nigerianske advokat deler adresse med rengøringsfirmaets ejer, og han har selv tidligere stået som indehaver af virksomheden.

- Det kunne godt være, at han kunne have en forretning på at være menneskesmugler. Det er meget nemt at komme fra Sverige til Danmark, og hvis man har et EU-pas, så er det let at komme rundt i Europa, Gijs Ouwehand Norðberg fra Elling.

Med ansættelseskontrakten fra rengøringsfirmaet i hånden og ved at opgive familien Norðbergs adresse i Elling til Statsforvaltningen har den ungarske kvinde fået opholdstilladelse i Danmark. Det er sket uden, at de forskellige instanser har fået anledning til at kontrollere hendes papirer yderligere.

- Statsforvaltningen har mulighed for at tjekke, at det reelt er eksisterende virksomheder. Selskabernes aktiviteter vil det være SKAT, som skal tjekke. De skal tjekke, at kontrakter, som selskaberne har indgået er okay, og at de indtægter og udgifter de har, er okay, siger Jakob Næsager, kontorchef i Statsforvaltningen.

Parret i Elling har meldt den ungarske kvinde til politiet for dokumentfalsk og har forgæves forsøgt at få hende slettet fra adressen.

 
80_percent

play Automatisk ordning rammer skævt: Politikere vil have ændret regler for nedlukning

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

80_percent

play Automatisk ordning rammer skævt: Politikere vil have ændret regler for nedlukning

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

Til forsiden

Til forsiden