Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nordjyde i spil som formand for Folketinget

Grafik / Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der bliver næppe igen fem nordjyske ministre i en kommende regering - uanset hvilke partier den ender med at bestå af. Det er der flere grunde til.

Mette Frederiksens første regering, som nu er gået af og alene fungerer som forretningsministerium, indtil en ny regering tiltræder, har - i en nordjysk sammenhæng - været usædvanlig på flere måder.

For det første fordi statsministeren er et folketingsmedlem, der er valgt i Nordjylland.

For det andet, fordi den afgående regering har hele fem medlemmer, der er valgt i Nordjylland.

Rekordmange nordjyder

Går man 50 år tilbage, finder man frem til 2019 ikke én eneste anden regering med så mange ministre, der samtidig er folketingsmedlemmer, valgt i Nordjylland. Der er - fra Anker Jørgensen og frem - regeringer helt uden nordjyder og regeringer med en, to eller tre nordjyske ministre. Men ingen med fem.

Det tætteste på Mette Frederiksens regering kommer man med Lars Løkke Rasmussens første regering, der virkede fra 2009 til 2011. Her var fire nordjyske folketingsmedlemmer undervejs i perioden ministre, men de var det på skift, og på intet tidspunkt var der samtidig fire nordjyder i regeringen.

Det var der, da Mette Frederiksen trådte til. Foruden statsministeren var det Ane Halsboe-Jørgensen, Simon Kollerup og Rasmus Prehn. I november 2020 føjedes en femte nordjyde til regeringen, da Flemming Møller Mortensen udnævntes til ny udviklingsminister.

Det var en post, han overtog fra et andet nordjysk folketingsmedlem, Rasmus Prehn, der steg i graderne og blev fødevareminister.

Rasmus Prehn tog over, da minksagen havde fældet Mogens Jensen. Rasmus Prehn roses fra mange sider for at have været en god og lyttende fødevareminister. Alligevel er han ud af de fem, der p.t. kan kalde sig ministre, den med de ubetinget dårligste chancer for fortsat at kunne gøre det.

I Socialdemokratiets top lader man forstå, at havde der ikke været valg lige om hjørnet, havde de sager om rod med bilag, der kom frem tidligere i år, udløst en fyreseddel allerede dengang.

Få med ministererfaring

I øjeblikket er det langt fra afklaret, hvilke partier der overhovedet ender med at danne regering - hvilket selvsagt er afgørende for, hvilke nordjyske folketingsmedlemmer der eventuelt får sæde i en ny regering.

Hvis den kongelige undersøger, Mette Frederiksen, ender som statsminister, vil Nordjylland minimum have en repræsentant i regeringen.

Kommer andre partier omkring midten med i en ny regering, er der - hvis man ser bort fra Socialdemokratiet - ikke mange af de mest sandsynlige regeringspartier, der blandt sine nordjyske folketingsmedlemmer tæller stribevis af oplagte ministre.

En enkelt har dog prøvet det før, nemlig den radikale Christian Friis Bach, der denne gang for første gang blev valgt i Nordjylland.

Christian Friis har tidligere været minister. Foto: Folketinget.dk

Formands-jokeren

En anden joker i spillet om mulige fremtidige nordjyske ministre er posten som formand for Folketinget, der regnes for at være det højest rangerende folkevalgte embede i Danmark. Den hidtidige formand, Henrik Dam Kristensen (S), genopstillede ikke ved valget, så en ny mand eller kvinde skal vælges.

Det skal, hvis man tager grundlovens ord helt bogstaveligt, ske allerede i næste uge.

Grundloven tager nemlig ikke højde for, om det tager lang eller kort tid at danne en regering. Går det hurtigt, har formandsposten nogle gange været en del af den samlede kabale efter et valg - som da Lars Løkke Rasmussen, dengang (V), i 2015 gjorde Pia Kjærsgaard (DF) til formand for Folketinget mod at få opbakning til at danne regering.

Denne gang ser det umiddelbart ud til, at tinget måske må vælge ledelse, inden det står klart, hvem regeringen udgøres af. Hvis Socialdemokratiet som det nye folketings største parti skal levere den næste formand, nævner flere kilder en af de nordjyske ministre i den afgående regering, den fungerende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, som et godt bud på formandsposten.

Den 59-årige nordjyde har siddet i Folketinget siden 2007.

Ikke alene har han ministererfaring; han har også i sin tid som gruppeformand oparbejdet erfaring i at samarbejde med de øvrige partier på Christiansborg og er vellidt både på den ene og anden side af sit parti.

Posten som formand for Folketinget har tidligere været på “nordjyske hænder”. Fra 2003 til 2007 besatte Christian Mejdahl (V) posten. Han var i øvrigt ligesom Flemming Møller Mortensen valgt til Folketinget som kandidat i Himmerlandskredsen.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Artiklen opdateres med reaktioner fra Aalborg-lejren.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.


Få forklaringen: Derfor fravælger Venstre-profil Nordjylland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Christian Friis Bach oplyser lørdag, at han skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Venstre-politikeren Christian Friis Bach fik ved det seneste folketingsvalg 1489 personlige stemmer, da han blev valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

Men nu forlader han det nordjyske. Social- og handicapordføreren for Venstre skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Tre hovedårsager

Skiftet væk fra Nordjylland er en beslutning, der har været undervejs. Faktisk siden han skiftede Radikale Venstre ud med Venstre i august, fortæller han.

- Jeg har været rigtig glad for at være i Nordjylland, og jeg har følt mig godt hjemme. Så det har også været i overvejelserne, om jeg skulle blive, siger han til TV2 Nord.

Venstre-politikeren nævner, at der er tre årsager, der gør, at han fremover stiller op på Sjælland.

- For det første er det af respekt for mine gamle kolleger i Radikale Venstre i Nordjylland, og det arbejde de har gjort for mig. Det vil ikke være så sjovt, hvis jeg skulle stå og kæmpe om de samme lygtepæle mod nogle af dem, som har hjulpet mig med at sætte plakater op tidligere.

Derudover har der været et større analysearbejde i gang fra Venstres side, siden Christian Friis Bach blev en del af partiet.

- Der er analysefolk, der har haft gang i den helt store regnemaskine, for at finde ud af hvor jeg kan gøre den største forskel for Venstre. Og det er på Sjælland. Det handler om, hvordan stemmerne faldt sidste gang, og hvem der stiller op hvor, siger Christian Friis Bach.

- Og så til sidst er det jo selvfølgelig nemmere praktisk, når jeg bor på Sjælland. Også selvom jeg har meget familie i Nordjylland og ofte kommer deroppe, lyder det.

Har nordjyske stemmer i baghovedet

Selvom Christian Friis Bach nu fremover stiller op i Næstved-kredsen, så vil de nordjyder, som har givet deres stemme til Venstre-politikeren ikke blive glemt, forsikrer han.

- I den tid jeg er i Folketinget, vil jeg stadigvæk bakke op om Nordjylland og kæmpe for den nordjyske dagsorden. Der er nordjyder, der har stemt på mig, og jeg vil fortsat kæmpe for dem, siger Christian Friis Bach og nævner kampen om et forbedret elnet og de store investeringer i Forsvaret som noget, der skal komme Nordjylland til gode.

Christian Friis Bach oplyser desuden, at der også har været nordjyske lokalkredse hos Venstre, som har forsøgt at få ham til at stille op for dem.