Nordjyde i spil som formand for Folketinget
Grafik / Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der bliver næppe igen fem nordjyske ministre i en kommende regering - uanset hvilke partier den ender med at bestå af. Det er der flere grunde til.
Mette Frederiksens første regering, som nu er gået af og alene fungerer som forretningsministerium, indtil en ny regering tiltræder, har - i en nordjysk sammenhæng - været usædvanlig på flere måder.
For det første fordi statsministeren er et folketingsmedlem, der er valgt i Nordjylland.
For det andet, fordi den afgående regering har hele fem medlemmer, der er valgt i Nordjylland.
Rekordmange nordjyder
Går man 50 år tilbage, finder man frem til 2019 ikke én eneste anden regering med så mange ministre, der samtidig er folketingsmedlemmer, valgt i Nordjylland. Der er - fra Anker Jørgensen og frem - regeringer helt uden nordjyder og regeringer med en, to eller tre nordjyske ministre. Men ingen med fem.
Det tætteste på Mette Frederiksens regering kommer man med Lars Løkke Rasmussens første regering, der virkede fra 2009 til 2011. Her var fire nordjyske folketingsmedlemmer undervejs i perioden ministre, men de var det på skift, og på intet tidspunkt var der samtidig fire nordjyder i regeringen.
Det var der, da Mette Frederiksen trådte til. Foruden statsministeren var det Ane Halsboe-Jørgensen, Simon Kollerup og Rasmus Prehn. I november 2020 føjedes en femte nordjyde til regeringen, da Flemming Møller Mortensen udnævntes til ny udviklingsminister.
Det var en post, han overtog fra et andet nordjysk folketingsmedlem, Rasmus Prehn, der steg i graderne og blev fødevareminister.
Rasmus Prehn tog over, da minksagen havde fældet Mogens Jensen. Rasmus Prehn roses fra mange sider for at have været en god og lyttende fødevareminister. Alligevel er han ud af de fem, der p.t. kan kalde sig ministre, den med de ubetinget dårligste chancer for fortsat at kunne gøre det.
I Socialdemokratiets top lader man forstå, at havde der ikke været valg lige om hjørnet, havde de sager om rod med bilag, der kom frem tidligere i år, udløst en fyreseddel allerede dengang.
Få med ministererfaring
I øjeblikket er det langt fra afklaret, hvilke partier der overhovedet ender med at danne regering - hvilket selvsagt er afgørende for, hvilke nordjyske folketingsmedlemmer der eventuelt får sæde i en ny regering.
Hvis den kongelige undersøger, Mette Frederiksen, ender som statsminister, vil Nordjylland minimum have en repræsentant i regeringen.
Kommer andre partier omkring midten med i en ny regering, er der - hvis man ser bort fra Socialdemokratiet - ikke mange af de mest sandsynlige regeringspartier, der blandt sine nordjyske folketingsmedlemmer tæller stribevis af oplagte ministre.
En enkelt har dog prøvet det før, nemlig den radikale Christian Friis Bach, der denne gang for første gang blev valgt i Nordjylland.
Formands-jokeren
En anden joker i spillet om mulige fremtidige nordjyske ministre er posten som formand for Folketinget, der regnes for at være det højest rangerende folkevalgte embede i Danmark. Den hidtidige formand, Henrik Dam Kristensen (S), genopstillede ikke ved valget, så en ny mand eller kvinde skal vælges.
Det skal, hvis man tager grundlovens ord helt bogstaveligt, ske allerede i næste uge.
Grundloven tager nemlig ikke højde for, om det tager lang eller kort tid at danne en regering. Går det hurtigt, har formandsposten nogle gange været en del af den samlede kabale efter et valg - som da Lars Løkke Rasmussen, dengang (V), i 2015 gjorde Pia Kjærsgaard (DF) til formand for Folketinget mod at få opbakning til at danne regering.
Denne gang ser det umiddelbart ud til, at tinget måske må vælge ledelse, inden det står klart, hvem regeringen udgøres af. Hvis Socialdemokratiet som det nye folketings største parti skal levere den næste formand, nævner flere kilder en af de nordjyske ministre i den afgående regering, den fungerende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, som et godt bud på formandsposten.
Ikke alene har han ministererfaring; han har også i sin tid som gruppeformand oparbejdet erfaring i at samarbejde med de øvrige partier på Christiansborg og er vellidt både på den ene og anden side af sit parti.
Posten som formand for Folketinget har tidligere været på “nordjyske hænder”. Fra 2003 til 2007 besatte Christian Mejdahl (V) posten. Han var i øvrigt ligesom Flemming Møller Mortensen valgt til Folketinget som kandidat i Himmerlandskredsen.