Nordjyder nedjusterer sygehusdrømme

Region Nordjylland nægter at opgive håbet om et nyt stort sygehus i Aalborg. I 11. time lancerer nordjyderne en ny, billigere sygehusplan overfor regeringen.

For at realisere drømmen om et splinternyt sygehus i Aalborg nedjusterer Region Nordjylland nu sin planer for sygehusbyggeriet på en mark øst for Aalborg.

Ekspertudvalget under ledelse af Erik Juhl har hidtil afvist regionens drøm om opførelsen af et nyt sygehus til en pris på over syv milliarder kroner og anbefaler i stedet, at regeringen og Danske Regioner bruger 3,2 milliarder på en udbygning af det eksisterende Aalborg Sygehus Syd.

Men kort før regeringen mandag offentliggør, hvordan den vil prioritere de første 15 ud af 25 milliarder kroner til en ny sygehusstruktur, kommer regionsformand Ulla Astman (S) med et nyt forslag. Hun nægter at opgive drømmen om et nyt nordjysk sygehus.

- Vi har barberet lidt i vores projekt. Vi kan nok ikke opnå 7,5 milliarder kroner til et nyt sygehus i Aalborg Øst. Derfor har vi valgt at kigge på, hvilke dele vi kan pille ud, og hvordan vi i stedet kan bruge vores nye Medicinerhus inde i Aalborg i 20-25 år frem i tiden. Det arbejder vi nu på at lægge frem i en forretningsplan, så vi kan placere et byggeprojekt, der kan nøjes med at ligge på omkring fem milliarder kroner, siger formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman, til Ritzau.

Hun fremlagde fredag planerne mundtligt for sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) og vil hurtigst muligt aflevere den nye investeringsplan for regeringen på skrift. Ud over at droppe integrationen af det såkaldte Medicinerhus i det nye sygehus, vil regionen også skære ned på nye investeringer i kræftstrålekanoner og lade private stå for opførslen af et nyt parkeringshus for at nå ned på beløbet fem milliarder kroner.

Efter alt at dømme vil regeringen i store træk følge det såkaldte Juhl-udvalgs anbefalinger, når regeringen mandag offentliggør sin beslutning om fordelingen af de første 15 sygehusmilliarder. Region Nordjylland knytter primært sine drømme op på, at regeringen finder ekstra penge til Nordjylland i anden runde.

- Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, vi får halvdelen af den næste pulje. Jeg har også lagt mærke til, at der er nogle regioner, der ikke har fået så forfærdeligt meget i første runde, men hvis jeg ved hjælp af et driftsrationale er i stand til at finansiere en væsentlig del selv, så kan jeg ikke se, at man skulle have noget imod det, siger Ulla Astman.

For snart et år siden spåede sundhedsministeren, at konklusionen på den langvarige debat blev et nyt storsygehus i Aalborg Øst. Søndag aflyser han ikke den nordjyske drøm.

- Hvis Region Nordjylland er i stand til at dokumentere de oplysninger, vi fik på mødet i fredags med regionens ledelse, tror jeg fortsat, at dét bliver konklusionen, siger Jakob Axel Nielsen til Nordjyske.

Regionsrådsformanden undrer sig over, at ministeren udtaler sig til pressen kort før mødet med Danske Regioner mandag, men glæder sig over, at døren til et nyt sygehus fortsat står på klem.

- Når jeg hører signalerne fra ministeren, så forventer jeg, at man i første omgang vil vælge at følge anbefalingerne fra Juhl-udvalget og åbner en mulighed for på et senere tidspunkt at lave nogle ændringer, siger Ulla Astman.

/ritzau/

Forsiden lige nu