LIGE NU:

Nordjyder skal dyrke tang og hummer i kolonihaven

Fire kommuner vil nu anlægge kolonihaver i Limfjorden, hvor almindelige borgere får mulighed for at dyrke blandt andet tang og blåmuslinger.

Indbyggere i Aalborg, Løgstør, Nykøbing Mors og Lemvig får snart mulighed for at dyrke deres egne skaldyr i egen have. Med støtte fra Nordea-fonden vil Limfjordsrådet fra starten af næste år oprette fire maritime kolonihaver, så hummer, østers, muslinger og tang får en kortere vej til de nordjyske middagsborde.

- Vi ønsker at sætte fokus på lokale og bæredygtige råvarer. Dels for at gøre det til en mere interessant oplevelse at spise sundt til hverdag, og dels for miljøet og naturen, og her er det indlysende at udnytte Limfjordens naturlige ressourcer, som man også traditionelt har gjort, siger formanden for Limfjordsrådet Jens Lauritzen.

Fjordkolonihavnerne skal oprettes fra januar 2015 og frem til 2018, og hver have kommer til at kunne have mellem 100 og 300 medlemmer. Limfjordsrådet håber, at kolonihaverne kan være med til at skabe en bedre forbindelse mellem ofte øde havearealer og byrummene.

- Alle medlemmerne har jo et socialt netværk, som i sig selv vil betyde, at rigtig mange mennesker vil få deres gang på havnen. Derudover planlægger vi at afholde muslinge- og østersevents, formidlingsaktiviteter og skolesamarbejder, der skal udbrede kendskabet til bæredygtigt havbrug og skabe liv på de tomme havnearealer, siger Michael Dam, der er sekretariatschef i Limfjordsrådet og miljøchef i Aalborg Kommune.

Nordea-fonden støtter projektet med 5,5 millioner kroner.