LIGE NU:

Nordjyder slås mod nye dagpengeregler

Flere hunderede kvinder i den nordjyske fiskeindustri vil blive så hårdt ramt af de nye strammere regler for udbetaling af supplerende dagpenge, at det truer de lokale virksomheder.

Fiskeindustrien vil blive truet af mangel på arbejdskraft, fordi folk bliver tvunget til at søge væk. I sidste ende kan konsekvensen blive, at virksomhederne må opgive at producere i Danmark og i stedet flytte til Polen. Sådan lyder budskabet fra to nordjyske 3F-afdelinger og medarbejdere i fiskeindustrien, som onsdag vil forklare Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg konsekvenserne af regeringens stramninger i de supplerende dagpenge. I dette tilfælde den nye begrænsning, at man højst kan få supplerende dagpenge i 30 uger indenfor to år, skriver Nyhedsbrevet 3F.

- Man laver de her regler for at presse arbejdsgiverne til at oprette fuldtidsjob. Men det er nu engang ikke arbejdsgiverne, der bestemmer hvor mange fisk, der dukker op - det afhænger af Vorherre, vejr, vind eller kvoter. Branchen kommer til at miste erfarne folk, fordi de bliver tvunget til at søge væk, efterhånden som de opbruger deres kvote af supplerende dagpenge. Og det kan i sidste ende true hele branchen, siger Bent-Ole Pedersen fra 3F Thy-Mors til Nyhedsbrevet 3F.

Her vil op mod 300 medlemmer blive ramt af de regler, og hos 3F Nordøstvendsyssel vurderer formand Morten Dahlberg, at omkring 160 kvinder vil blive hjemsendt uden løn på grund af råvaremangel.

- Derfor bliver de efterhånden nødt til at sige op og søge andet fuldtidsarbejde. Der er bare ingen fuldtidsjob at få, så situationen er håbløs, siger Morten Dahlberg til Nyhedsbrevet 3F.