Foto: Iben Hedemann

Nordjyder undsiger partitoppen

Rød bloks nordjyske kandidater vil, stik imod partipolitikken, give kommunerne lov til at hæve skatten

Mens ledelsen i Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre vil holde kommunerne i et stramt greb, hvis de torsdag vinder valget, så blæser der anderledes milde vinde hos partiernes nordjyske kandidater.

- Jeg har en baggrund i kommunalpolitik så jeg ved, hvor svært de har det lige nu. De skal have frihed til at hæve skatten, hvis de vurderer det er nødvendigt, men naturligvis indenfor rammer bestemt fra Christiansborg, siger folketingskandidaten Flemming Møller Mortensen til TV2/Nord.

Og netop evnen til selv at kunne bestemme, hvilken vej skatteprocenten skal gå er en vigtig faktor for en anden fremtrædende folketingskandidat.

- Det er jo folk ude i de enkelte kommuner der har udtrykt deres tillid til de folk der sidder i kommunalbestyrelserne. Det skal folketingspolitikerne have respekt for, de skal ikke blande sig i den enkelte kommunes prioriteringer, men blot sikre at kommunerne leverer varen, siger Pernille Vigsø Bagge fra SF.

De to er sammen med i alt 17 ud af 21 kandidater fra S, SF og Radikale enige om at kommunerne selv skal styre skatten. Det viser en rundspørge foretaget af DR Nordjylland og TV2/Nord. Men at kandidaterne er så uenige med partitoppen har, ifølge en valgforsker, en ganske naturlig årsag.

- Det er en valgkampssituation som vi er i nu. De skal kæmpe, blandt andet med deres egne kollegaer i partiet om de personlige stemmer der kan afgøre, om man kommer ind eller ikke, siger valgforsker Johannes Andersen til TV2/Nord.

Valgforskeren tvivler dog på, at de lovende ord alle bliver ført ud i livet. Livet på den anden side af valget er noget ganske andet, siger Johannes Andersen.