Foto: Jazz Malaika (Cirkus Dannebrog)

Nordjyderne har talt: Dyr i cirkus er ikke i orden

En ny undersøgelse viser, at 62 procent af nordjyderne mener, det er uacceptabelt at bruge elefanter og andre vilde dyr i danske cirkusforestillinger.

Nordjyderne mener ikke, at det er okay, når de danske cirukusforestillinger har vilde dyr som en del af deres optræden. Det viser en undersøgelse YouGov har lavet på vegne af World Animal Protection Danmark (WAPD). 

Hele 62 procent af nordjyderne mener, at det er decideret uacceptabelt, når de vilde dyr er en del af oplevlesen, når man går i cirkus. Det skriver WAPD i en pressemeddelelse. 

Danskerne er i følge WAPD generelt blevet mere bevidste om at, man for eksempel skal undgå at sponsorere dyremishandling på ferien ved at ride på elefanter. Denne tendens følges op af mere end 160 rejsebureauer, der allerede er stoppet med at sælge udflugter til steder, hvor elefanterne mishandles. 

WAPD har i en årrække arbejdet med at stoppe underholdning med vilde dyr i udlandet. Så derfor glæder det dem, at tendensen nu også er nået til Danmark. 

- Det giver jo ikke mening, at vi arbejder for stoppe underholdning med vilde dyr i udlandet, hvis man samtidig kan gå i cirkus i Danmark og se elefanter optræde, siger Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection Danmark. 

Selvom der er regler for, hvordan der skal tages hånd om dyr i cirkus, så kan det ikke lade sig gøre, at behandle dyrene på en sådan måde, at de trives. 

- Det er ikke muligt for elefanter at leve et godt liv i et omrejsende cirkus, hvor de konstant flyttes og lever på meget begrænset plads. Elefanterne lever i små aflukker eller bure, står bundet fast eller lænket, har begrænset social interaktion med andre elefanter og skal ofte give stressende optrædener - der er ingen mulig måde, man kan retfærdiggøre det på og kalde det for god trivsel for elefanterne. Det lever ganske enkelt ikke op til deres komplekse behov, fortæller dyrlæge Jan Schmidt-Burbach, der er PhD i asiatiske elefanters sundhed. 

World Animal Protection Danmark, opfordrer danske politikere til at få ændret lovgivningen, så det bliver forbudt at lade vilde dyr, som eksempelvis elefanter, optræde.