Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Nordjylland får bedre lokaltog

Folketinget har onsdag besluttet at give Region Nordjylland råderet over den lokale togdrift.

Togdriften mellem Skørping og Frederikshavn vil fra december 2016 være på nordjyske hænder.

Det ligger fast, efter at Folketinget i dag har vedtaget en lov, der overdrager det såkaldte trafikkøberansvar for den lokale togtrafik fra staten til Region Nordjylland.

I praksis betyder overdragelsen, at DSB's tog forvises fra intern trafik i Nordjylland.

Det betyder, at man fra slutningen af 2016 vil køre i nordjyske tog mellem Skørping og Lindholm, Aalborg og Hjørring samt mellem Hjørring og Frederikshavn.

Driften vil Nordjyske Jernbaner stå for. Det kører i forvejen tog mellem Hjørring og Hirtshals samt mellem Frederikshavn og Skagen.

- Det er en stor sejr for den kollektive trafik, siger direktør for NT Jens Otto Størup.

- Vi kommer til at køre markant mere tog end hidtil, fortsætter han.

Driften vil blive højnet med en million køretimer om året fra 1,2 millioner fra 2,2 millioner.

- Det er selvfølgelig det muliges kunst, for der er kun et spor over fjorden, og i Vendsyssel er der flere steder, hvor man skal vente på modkørende tog. Men nordjyderne kommer til at opleve en markant bedre togdrift, og mellem Aalborg og Hjørring vil vi lave halvtimesdrift, som der på ingen måde er i dag, siger Jens Otto Størup.

Er der kunder til så stor en forbedring?

-Det er lidt som hønen og ægget. Vi tror, at hvis vi forbedrer vilkårene for passagerene, skal der nok komme et passagergrundlag, der kan bære det hele, siger direktøren.

- Det giver os samtidig mulighed for at planlægge korrespondancen mellem tog og bus meget bedre - altså optimere køreplanen, så passagererne skal vente mindst muligt på at skifte. DSB har en landsdækkende køreplan at tage hensyn til. Det bliver vi næsten fri for, og vi kan i hvert fald optimere samspillet mellem tog og bus, siger Jens Otto Størup.