00:57

Nordjyske Jernbaner kan være klar med flere togstationer i Nordjylland.

Nordjylland kan vende signalproblemer til flere togstationer

Når DSB fra 2019 ikke længere kan stå for nogen del af togdriften i Nordjylland på grund af et nyt signalsystem, giver det regionen frie hænder til at planlægge togdriften.

I begyndelsen af 2019 vil Nordjylland som den eneste del af landet have fået et nyt, fuldt udrullet signalsystem for togdriften - et system, resten af landet først vil få i 2024. Det betyder, at Nordjyske Jernbaner fra udgangen af 2018 derfor skal levere al togdrift i Nordjylland, og dét mente Region Nordjylland i første omgang ville blive en udfordring og give problemer for den ellers planlagte udvidelse af driften.

Men udfordringerne skal ikke ses som udfordringer - de skal ses som en fordel. Det mener Susanne Flydtkjær, der er medlem af Regionsrådet og Nordjyske Jernbaners bestyrelse.

Hun foreslår nemlig at etablere flere togstationer, når Nordjyske Jernbaner med udgangen af 2018 skal overtage al togkørsel i Nordjylland. Togstationerne kan for eksempel placeres i Tylstrup, Sulstrup, Vestbjerg og Ellidshøj. 

Læs også Nordjysk togdrift bliver påvirket af forsinket signalsystem

- Det bliver i hvert fald mere realistisk, efter der er kommet en melding om, at signalforsinkelserne gør, at DSB holder op med at køre tog i Vendsyssel. Det betyder jo, at det kun er Nordjyske Jernbaners tog, der kører her. Og det betyder, at vi selv kan tilrettelægge køreplanen fuldstændig uafhængig af andre aktører, siger Susanne Flydtkjær til TV2 Nord.

Da meldingen om det nye togsignal kom frem i sidse uge, reagerede Region Nordjylland ellers med kritik, fordi det vil betyde, at der snart ikke længere vil kunne køre lyntog til Frederikshavn.

- Det har været en meget central del af vores aftale med Transportministeriet, at der fortsat skulle køre lyntog til Frederikshavn. Men det kan desværre ikke lade sig gøre fra slutningen af næste år, har vi nu pludseligt fået at vide, sagde Ulla Astman i den forbindelse.

Udfordringerne med togsignalet vil også betyde, at de ekstra afgange, Nordjyske Jernbaner planlagde i Himmerland, vil blive udskudt til 2024.