Nordjylland topper med tilbud til kronisk syge

De nordjyske kommuner har langt flere tilbud til patienter med hjertekarsygdomme, KOL og diabetes end andre steder i landet.

Alle nordjyske kommuner har tilbud til alle tre kategorier af kronisk syge, på nær Læsø. Det er langt bedre end landets øvrige kommuner. Her giver kun 40 procent af kommunerne tilbud til alle kronikkere.

Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet. 

Rebild Kommune har tilbuddene på plads på andet år. I dag trænede et hold KOL-patienter på kommunens sundhedsklinik i Støvring.

- Jeg er en af dem, der hoster hele tiden, så det er godt tilbuddet er kommet, siger Else Eriksen, KOL-patient, fra Støvring.

Der findes ingen dokumentation for, hvor meget forebyggelsen hjælper. Men borgmesteren i Rebild Kommune er sikker på, at det gavner. Ikke bare borgerens livskvalitet, men også kommunens økonomi.

- Gevinsten er, at vi får færre genindlæggelser. Det kan vi mærke, selvom der endnu ikke er tal på det, siger Anny Winther (V), Borgmester, Rebild Kommune.

Kommunerne vil gerne undgå genindlæggelser, fordi kommunerne skal betale til regionen, når en borger indlægges. Trods successen for de nordjyske kommuner vil socialdemokraterne standardisere området.

- Vi vil lave et center, der skal udarbejde standardmål for kommunernes arbejde, som de så skal følge, i stil med det der sker på sygehusene, siger Flemming Møller Mortensen (S), der er folketingsmedlem.

Den idé tror Anny Winther dog ikke på.

- Der er alt for stor forskel på de enkelte kommuners muligheder til at en standard kan bruges. Det duer ikke. Det er bedre, at den enkelte kommuner sætter sine egne kvalitetskrav, siger Anny Winther.

Mens politikkerne slås om metoder, er de godt tilfredse med tilbuddet hos KOL-patienterne i Støvring.

- Det er hårdt, men der er gode instruktør og vi har det sjovt, så det skal nok hjælpe, siger Vagn Christensen, KOL-patinet fra Støvring, mens han hiver i romaskinen.


Seneste nyt

fra Nordjylland