LIGE NU:

Nordjyllands nye kulturfyrtårn på ret kurs

Længe så det meget sort ud for planerne om et Musikkens Hus i Aalborg. Men i hænderne på fonden Realdania blev det nu reviderede projekt fredag præsenteret.

Efter stor økonomisk og organisatorisk slingrevals kom byggeriet af et ambitiøst Musikkens Hus til 700 millioner kroner på Aalborgs havnefront fredag et stort skridt videre.

Første udspil til det kommende byggeri blev præsenteret for offentligheden af det prestigefyldte østrigske arkitektfirma Coop Himmelb(l)au. Byggeriet skal bl.a. huse Aalborg Symfoniorkester, Aalborg Universitets Musiklinje og Nordjysk Musikkonservatorium. Dertil kommer en stor koncertsal til især symfonisk musik. Forslaget er første led i en proces, hvor projektet gradvist konkretiseres frem til sommeren 2010, hvorefter byggeriet udbydes i licitation. Indvielsen ventes omkring nytår 2012.

Planerne om det storstilede kulturbyggeri har haft en svær gang især på grund af usikkerhed om økonomien. De flotte, oprindelige planer oversteg langt pengepungen. Et nyt tilpasset udspil fra arkitekterne kom i licitation, og kun et enkelt firma bød på opgaven. Det skete imidlertid med et anlægsbudget på op mod 1,2 mia. kr. - langt ud over de afsatte rammer. En ny krise for projektet var en realitet. Siden sprang flere partnere fra. Også den kapitalstærke fond Realdania, der tidligt meldte sig med en donation på 85 mio. kr., var ved at få kolde fødder.

Så indgik Realdania imidlertid en aftale med Aalborg Kommune om at stå i spidsen for byggeriet både projektmæssigt og økonomisk. Og arbejdet med at tilpasse byggeriet til virkeligheden kunne gå i gang i erfarne hænder.

- Musikkens Hus, der både arkitektonisk og musikalsk er helt unikt, bliver en saltvandsindsprøjtning til Aalborg og Nordjyllands kulturliv. Vi skylder Realdania stor tak, fordi man har påtaget sig ansvaret for at realisere det, sagde formanden for Driftsgruppen for Musikkens Hus, rådmand Henrik Thomsen (SF) ved præsentationen.

Direktør i Realdania, Hans Peter Svendler, understregede, at der er kommet noget godt ud af den svære fødsel.

- Som alle ved, har Musikkens Hus været igennem et langt sejt forløb for at nå hertil. Efter min mening er det nye projekt klart bedre end de foregående på en række områder. Endelig får Nordjylland et arkitektonisk fyrtårn, der udstråler musikalitet og kreativitet til inspiration for såvel borgerne i Nordjylland som områdets mange gæster, sagde han.

/ritzau/