LIGE NU:

Pressemøde om situationen i Nordjylland: Hurtig aflivning af mink belønnes

Fredag eftermiddag var der pressemøde om coronasituationen i de syv kommuner, som nu er blevet lukket ned. Det er Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerlands og Læsø kommuner.

280.000 nordjyder skal den kommende tid testes for både coronavirussen og den mutation, som de smittede mink har været bærere af.

I Nordjylland er der 250 farme, og i de syv berørte kommuner findes 180 minkfarme. På landsplan er der godt 1000 minkfarme, og onsdag besluttede regeringen, at alle danske mink skal aflives. Aflivningen går i gang landet over, og For at øge tempoet i aflivningen af alle danske mink, giver Fødevarestyelsen en bonus på 20 kroner per mink, hvis minkene aflives inden for 10 dage.

DELTAGERE

Dertil kan minkfarmere i de syv nedlukkede kommuner få 10 kroner ekstra per mink, så fremt de er aflivet allerede inden midnat mandag den 9. november.

Der kan ikke gives bøder

Indsatsen med at slå mink ned starter i Nordjylland, da det er her, langt flest mink er smittede med coronavirus.

- Jeg synes, at vi som nordjyder skal bakke om om minkavlerne, der mister deres livsgrundlag ved at overholde restriktionerne, sagde politidirektør Anne Marie Roum Svendsen, Nordjyllands Politi.

En af opfordringerne er, at man ikke krydser kommunegrænserne. Alligevel kommer politiet ikke til at have bødeblokken fremme, når nordjyderne pendler frem og tilbage.

- Det er ikke sanktionsbelagt, så det er ikke sådan, at man kan få en bøde. Det vi har tænkt os, er at være meget massivt til stede, så folk har i baghovedet, hvad Mette Frederiksen opfordrede til.

- Foreløbigt er det en kraftig opfording, ikke et udgangsforbud, sagde Anne Marie Roum Svendsen.

Coronatestning starter i Frederikshavn og Thisted

Nu begynder en massiv testning af coronavirussen i de syv berørte kommuner, for at få kortlagt mutationen.

- Det er ikke kun folkesundheden her, men folkesundheden generelt det kommer til at gælde. Vi er nødt til at vide, hvor hyppig den er, og hvor den findes, siger chef for covid-19 test, Jan Nybo, Region Nordjylland.

Testningen starter i lørdag i Frederikshavn og Thisted kommuner, hvor også aflivningen af mink er i gang. Man har modtaget testkapacitet fra alle andre regioner i landet. I begge kommuner oprettes der ekstra testcentre, så man i hvert fald kan blive testet fire forskellige steder i kommunen. Det forventes, at testcentrene skal være der i fire til seks dage.

- Alle kan selvfølgelig ikke blive testet på dag et, så vi beder om tålmodighed.

SE HELE PRESSEMØDET FRA NORDJYLLANDS POLITI HER: