Nordjysk Facebook-gruppe får Gyldendal til at overveje 'Godnat og sov godt'-bogen
Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix
En nordjysk protestgruppe på Facebook har fået så meget medvind, at Gyldendal nu overvejer at trække bogen 'Godnat og sov godt' tilbage.
Bekymrede mødres protest på en Facebook-gruppe har fået forlag til at kigge på, om 'Godnat og sov godt'-metoden virker. - Den bog skal ryddes af hylderne, siger gruppe-administrator.
En Facebook-gruppe, der er startet af en nordjyde, har på en måned fået så meget opmærksomhed, at Gyldendals Forlag nu overvejer, om metoden i bogen 'Godnat og sov godt' skal prøves efter i sømmene.
Facebookgruppen Farvel til Godnat og sov godt bogen! har fået mere end 1400 følgere, og på siden raser medlemmerne mod de metoder til at få små børn til at sove, som er beskrevet i den snart 20 år gamle bog. Metoden går kort fortalt ud på, at man skal lære de små børn at falde i søvn uden at blive trøstet - uanset hvor meget barnet græder.
Kritikerne mener, det kan skade børnenes udvikling.
- Vi vil have den her bog ryddet af vejen. Ingen børn skal ligge og græde sig i søvn. Man lader jo heller ikke voksne familiemedlemmer sidde og græde og være kede af det, uden at man trøster eller spørger ind til dem, siger Martine Michelle Siegenfeldt fra Aalborg, der er administrator på gruppen.
Forskning på området er delt. Men de bekymrede Facebook-medlemmer er ikke i tvivl.
- Metoden i bogen beskriver, at selv hvis børnene bliver så ulykkelige, at de kaster op af gråd, så skal man bare tørre brækket op og skifte sengetøj. Det er jo skrækkeligt og duer ikke, vi er videre, siger Martine Michelle Siegenfeldt.
Metoden bliver stadig anbefalet af sundhedsplejersker og findes på hylderne i butikken.
- Det kan godt være, at der er nogle fagpersoner, som anbefaler bogen. Men de ved ikke bedre. Bogen er gammel, og vi er kommet videre, siger Martine Michelle Siegenfeldt, der er mor til en dreng på otte måneder.
Gruppens modstand mod bogen har fanget mediernes opmærksomhed, og i løbet af dagen har protesterne fået Gyldendal til at overveje om bogens anbefalinger skal stå til troende.
- Vi har besluttet at sende bogen til revurdering hos fageksperter. Skulle vores eksperter nå frem til, at bogen er ude af trit med den gængse viden om børn og søvn i dag, vil vi igangsætte arbejdet med en bog, som kan erstatte den, siger Mette Korsgaard, der er redaktionschef på Gyldendal, i dag til TV2.
I Nordjylland vækker det begejstring.
- Det er dejligt, for det er vigtigt det her. I den her sag er vi børnenes talerør. Vi er helt uenige i, at man anbefaler at lade børn græde uden kontakt i op til 22 minutter. Det er der ingen, der skal. Det giver børnene stress, og vi mener, det er omsorgssvigt, siger hun om metoden.
- Vi har besluttet at sende bogen til revurdering hos fageksperter. Skulle vores eksperter nå frem til, at bogen er ude af trit med den gængse viden om børn og søvn i dag, vil vi igangsætte arbejdet med en bog, som kan erstatte den, siger Mette Korsgaard, redaktionschef Gyldendal til TV2.