Nordjysk gastro-glæde: Regeringen vil sende 40 millioner efter topgastronomi
Foto: GastroNorth
Fire af de fem GastroNorth-ejere og oprindelige initiativtagere: Fra venstre restauratørerne Vinh Q. Du, Restaurant Fusion, Morten Nielsen, Mortens Kro, Peter Chr. Bühlmann, Ruths Gourmet og Kristian Rise, Vendia Gourmet. I dag er der ti medlemmer i GastroNorth.
Nordjyske toprestauranter håber, at regeringens finanslovsudspil, der skal styrke dansk gastronomi, vil hjælpe til at få Michelinstjerner til Nordjylland.
Torsdag fremlægger regeringen et finanslovsudspil, og særligt en del af udspillet vækker glæde i Nordjylland. Regeringen vil nemlig øremærke 40 millioner kroner over fire år til at løfte dansk gastronomi.
Med millionindsprøjtningen vil regeringen "fremme Danmarks position som et globalt centrum for gastronomi", som det hedder i udspillet. Det vækker glæde i Nordjylland, særligt hos de ti gourmetrestauranter, der er gået sammen i samarbejdet GastroNorth, hvor restauranterne kæmper for at højne gastronomien og hente Michelinstjerner til Nordjylland.
- Jeg tror, at det her kan hjælpe til at få Michelinstjerner til regionen. Det gavner ikke kun restauranter at få en Michelinstjerne, det gavner hele området, fordi det trækker masser af turister til, som jo også bruger penge andre steder end bare på restauranten. Der er for eksempel et stort potentiale i de såkaldte foodies, der rejser til steder med lækker mad, siger Mads Stenstrup, kommunikationsansvarlig hos GastroNorth.
Det er Ruths Hotel, Vendia Bryghus, Restaurant Fusion, Mortens Kro, Gourmetrestaurant Bühlmann, Restaurant Textur, La Locanda, Restaurant Applaus, Strandhotellet Blokhus og Brøndums Hotel, der står bag GastroNorth. Udover at samtlige restaturanter håber at enten de eller en af kollegerne inden for overskuelig fremtid kan rende med en af de eftertragtede Michelinstjerner, arbejder restauranterne også sammen for at skabe arbejdspladser og støtte op om de erhverv, som hænger sammen med restaurationsbranchen.
- vores mål er at skabe international bevågenhed om restauranterne. Det kan pengene hjælpe til. Samtidig kan vi også bruge pengene til at styrke samarbejdet mellem lokale råvareproducenter og restauranterne, siger Mads Stenstrup.
De 40 millioner kroner skal fordeles over hele landet over en fireårig periode. Ikke desto mindre regner VisitAalborg med, at den del af kagen, som forventes at lande i Nordjylland, kan gøre en stor forskel.
- GastroNorth-initiativet har de sidste par år været katalysator for et øget fokus på, at vores nordjyske topgastronomi kan være med til at skabe en ny og mere helårsorienteret turismestrøm til Aalborg og Nordjylland - til gavn for hele turisterhvervet. Samarbejdet har været godt, og de konkrete initiativer, som GastroNorth har taget, har blandt andet VisitAalborgs fulde opbakning. Vi finder det helt berettiget, hvis regering og folketing vil være med til at bakke dem op, så GastroNorth får nogle flere midler at fortsætte deres visionære arbejde med, siger direktør i VisitAalborg, Rasmus Jerver.
Blandt andet har GastroNorth sammen med de 11 nordjyske Visit-organisationer projektet FoodNorth i støbeskeen. Herigennem vil man fremme samarbejdet mellem nordjyske restauranter og fødevareproducenter i forventning om, at det vil gøre Nordjylland til et endnu mere attraktivt turistmål for internationale gastroturister. GastroNorth har allerede fået støtte til en mindre del af projektet, der omhandler at etablere en fælles internetportal.
GastroNorth var allerede på finansloven i 2017. Her kæmpede det nordjyske valgte folketingsmedlem, Venstres Søren Gade, for at GastroNorth modtog 100.000 kroner i startkapital. Det beløb blev senere suppleret med 200.000 kroner fra Aalborg Erhvervsråd.