Nordjysk investering til gavn for hele klodens miljø

Foto: Michael Andersen

Med nyt testcenter er Alfa Laval klar til at hjælpe store fragtskibe med at overholde skærpede miljøkrav.

Alfa Laval i Aalborg har netop indviet et nyt testcenter til 20 mio. kr. Det får stor betydning i kampen for at begrænse den store svovludledning fra fragtskibenes motorer.

- Med det nye testcenter kan vi hurtigere end før afprøve vores produkter, der alle har fokus på optimal energiudnyttelse og begrænsning af miljøbelastningen, siger teknisk direktør hos Alfa Laval, Lars Skytte Jørgensen.

I en stor container står en skibsmotor i fuld størrelse, men det er det rundt omkring - før og efter - motoren, der er interessant. Elleve forskellige Alfa Laval-produkter er der lige nu koblet på motoren. Et af dem er en såkaldt scrubber. Den kan ved hjælp af havvand eller ferskvand rense røgen for svovl, og med den nye opstilling på land kan den og de andre produkter hurtigere og nemmere testes, videreudvikles og tilpasses den enkelte kunde - det enkelte skib.

- Testcenteret giver og en stor fordel. Vi kan langt hurtigere få måleresultater, og dermed hurtigere hjælpe vores kunder, siger Lars Skytte Jørgensen.

Kunderne er de store rederier rundt om i hele verden, dem der sejler med de store fragtskibe, hvor der er plads til Alfa Lavals udstyr. Det fylder en del. Alene scrubberen er høj som et tre-fire etagers hus. Men udstyret kan blive nødvendigt for at leve op til de skærpede miljøkrav, der er på vej.

I dag må skibenes udstødningsgas indeholde 3,5 procent svovloxid, men fra første januar må svovlindholdet kun vær 0,1 procent, hvis skibet sejler i kystnære områder. Så Alfa Laval forventer, at testcentret for alvor kommer i brug. Og det er et arbejde med god mening i, mener Lars Skytte.

- Det er jo vores allesammens fremtid, det gælder, siger han.

Forsiden lige nu