Nordjysk karseforsøg vækker opsigt

Fem 9-klassespiger fra Hjallerup vækker international opsigt med deres enkle måling af mobilstråler, fortæller P4 Nordjylland

De fem piger skulle lave et biologiprojekt og fandt frem til et simpelt forsøg, der skulle give dem svar på en af deres oplevelser fra hverdagen: Et det mobilens skyld, hvis vi sover dårligt?

- Vi synes alle sammen, vi havde oplevet at have koncentrationsproblemer i skolen, hvis vi havde sovet med mobilen ved siden af hovedet, og nogle gange også oplevet at have svært ved at sove, forklarer Lea Nielsen til P4 Nordjylland.

Det resulterede i et forsøg med 12 bakker med karse. De fik ens vækstbetingelser, men halvdelen blev udsat for stråling, udsendt af en router, der er kendes fra hjemmest trådløse netværk.

Den halvdel, der ikke fik stråling voksede flot. Den anden halvdel nægtede stort set at spirre. Resultatet og forskningsmetoden har giver anerkendelse fra de "rigtige" forskere og roses for sin enkelthed. Faktisk er forsøget så godt, at det nu vil blive gentaget af Olle Johanson fra Karolinska Instituttet i Stockholm.

Han opfordrer pigerne til at forfølge en forsker karriere, men så langt er pigerne ikke endnu. Ind til videre nøjes de med at sove med mobilen langt væk fra hovedpuden.