Foto: Fra TV2/Nord-dokumentaren Den hemmelige Bunker

Nordjysk koldkrigsforskning får stort tilskud

Nordjyllands Historiske Museum har netop fået penge til et forskningsprojekt, der skal forsøge at belyse, hvad der var sket, hvis den kolde krig havde udviklet sig.

Mange danskere stillede højst sandsynligt sig selv det samme spørgsmål under den kolde krig. Nemlig: Hvad sker der egentlig, hvis krigen kommer?

Det skal et nyt stort forskningsprojekt fra Nordjyllands Historiske Museum nu forsøge at besvare, og til den opgave har museet netop fået en ganske stor sum penge at arbejde med.

Med udgangspunkt i bunkeranlægget REGAN Vest skal et ph.d.-projekt analysere, hvilke planer og tiltag, man fra statslig side tog, for at holde styr på landet, hvis den kolde krig blev ”varm”.

Det er Kulturministeriets Forskningsudvalg, der har besluttet at imødekomme museets ansøgning om at medfinansiere ph.d.-stipendiet med i alt 612.000 kr. Projektets fulde titel er: ”Hvis krigen kommer. En analyse af statens og samfundets opretholdelse undre den kolde krig, set med udgangspunkt i Regeringsanlæg Vestdanmark (REGAN Vest).

”Vi arbejder i øjeblikket ihærdigt på, at REGAN Vest kan overgå til museumsdrift, så offentligheden kan få et indblik i dette unikke stykke danmarkshistorie, og derfor er det ekstra glædeligt, at Kulturministeriet med denne bevilling anerkender vigtigheden af til stadighed at undersøge og formidle denne periode nærmere”, siger museumsdirektør på Nordjyllands Historiske Museum, Lars Nørbach i en pressemeddelelse.

Det er meningen, at resultaterne af forskningsprojektet ikke alene skal offentliggøres, men også inddrages i den fremtidige fortælling af hele kold krigs historien omkring REGAN Vest i stedets kommende besøgscenter. Det er samlingsinspektør, cand.phil. Bodil Frandsen, som skal skrive ph.d-projektet.