Nordjysk nordmand vinder kulturpris

Den norske kunstner marit Benthe Norheim, der er bosiddende i Hjørring har vundet kunstpris for sine Campingkvinder.

Artbeat Prisen, der onsdag blev uddelt for anden gang, gik til den norske kunstner Marit Benthe Norheim, der, med base i Hjørring, har vist sine Campingkvinder frem til hele Norden.

Artbeat Prisen uddeles for god kulturformidling, og her har Norheims campingvogne med indbyggede skulpturer altså været i særklasse.

Kulturminister Marianne Jelved uddelte prisen på Husets Teater i København med begrundelsen herunder:

"Kunsten er en altafgørende del af vores fælles kulturelle DNA, og den bør derfor også formidles til alle mennesker, og ikke kun de få. Ved stædigt at transportere fem skulpturer om kvinder Norden rundt, har Norheim vist vilje såvel som vej til, hvordan kulturformidlingen kan nytænkes på måder, der udfordrer det institutionelle format. Kunsten og kulturen bør ikke være forbeholdt de få og indviede. For mange mennesker forekommer campingvognens symbolværdi at stå i modsætning til kunsten - og netop derfor er Norheims valg særdeles interessant. Når de store skulpturer møder folk alene eller sammen, er det tydeligt, at de oplever noget uventet, der berører dem. Det er kulturformidling, når det er bedst, og derfor vinder Norheim og Campingkvinder Artbeat Prisen 2014."

Foruden æren fik modtagerne en unik bronzestatuette, som skulptør Jørgen Pedersen har kreeret særligt til Artbeat Prisen. Statuetterne er blevet skræddersyet til dette års vinder, og derfor er den helt unik.