Nordjysk plejehjem var advaret om besøg - alligevel var der stærke påbud om medicinhåndtering
Et plejecenter i Farsø har fået et påbud for blandt andet mangelfuld medicinhåndtering. Og plejecentret er langt fra det eneste, der får kritik.
Plejecenteret Højgården i Farsø har fået et påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed for mangelfuld medicinhåndtering og journalføring.
Styrelsen kom på et anmeldt besøg på plejecenteret i april, efter at de havde modtaget en bekymringsskrivelse. Her fandt styrelsen, at forholdene omkring medicinhåndtering og journalføring er så kritisable, at det udgør større problemer af betydning for patientsikkerheden.
- Jeg er jo nødt til at sige, at vi må lægge os lidt fladt i forhold til de to kritikpunkter, som er kommet, siger Mette Rohde, der er centerchef for Pleje og Omsorg i Vesthimmerlands Kommune.
- Vi er naturligvis nødt til at tage den læring til os.
På Plejecentret Højgaarden i Farsø fandt Styrelsen for Patientsikkerhed mere end ti kritikpunkter. Blandt andet manglede der medicin i en borgers medicinbeholdning.
Samtidig bliver medicin, som borgerne ikke længere får, opbevaret sammen med det, de stadig får, og det giver væsentlig risiko for fejlmedicinering, lyder det i styrelsens rapport.
- Det plejecenter, vi står på her, er et ret stort plejecenter - det er ikke nogen undskyldning – som også har en del af det, vi kalder for midlertidige pladser, hvor der er stor udskiftning af beboere, siger Mette Rohde og fortsætter:
- Og det betyder jo, at der nogle gange også går lidt før, at man får sat sig ordentligt ind i den enkelte beboer og får gennemgået dokumentationen.
Det vil sige, at de ældre enten får for lidt medicin, for meget medicin eller måske den forkerte medicin
Anette Lykke Petri, direktør, Styrelsen for Patientsikkerhed
Mette Rohde understreger derudover, at de på plejehjemmet gør det, så godt de kan.
Utilfredsstillende for de ældre
Plejecenteret i Farsø er langt fra alene om at få kritik. De seneste tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at hver fjerde tilsyn på ældreområdet fører til påbud på grund af større eller kritiske problemer med patientsikkerheden.
Og det er langt fra godt nok, mener Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Det er utilfredsstillende for de ældre, og det er ikke mindst utilfredsstillende, fordi det drejer sig om den helt basale sundhedsfaglige behandling og pleje af de ældre, lyder det.
For Styrelsen for Patientsikkerhed oplever først og fremmest, at de ordinationer, som lægerne giver, ikke stemmer overens med den medicin, der ligger i æskerne til de ældre borgere.
- Det vil sige, at de ældre enten får for lidt medicin, for meget medicin eller måske den forkerte medicin, siger hun til TV 2.
Derudover er der ifølge direktøren flere forskellige problemstillinger på plejeområdet. Blandt andet mangler de, der lider af kognitive skader som demens eller hjerneskade, planer for deres pleje.
- Og det, der er helt særegent her, er, at de jo ikke selv kan medvirke til at oplyse plejepersonalet, hvordan de egentligt skal plejes, uddyber Anette Lykke Petri.
Hun peger på manglende arbejdskraft i ældreplejen som den primære årsage til de mange problemstillinger heri.
Ny ældrelov på vej
De seneste tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed vækker ligeledes bekymring hos ældreminister Mette Kierkgaard (M).
- Der er ingen tvivl om, at der er brug for at gøre noget, siger hun til TV 2.
Hun uddyber, at der nu arbejdes på en ny ældrelov, der vil træde i kraft sidst på året.
- Vi har fået lavet et system, en lovgivning og nogle rammer, der gør, at vi bruger alt for meget tid på det forkerte, siger hun og fortsætter:
- Det gør, at vi bruger vores tid på standarder, på skeamer, på at medarbejderne kigger op af systemerne, ned i deres PDA, som det hedder, i stedet for at have fokus og øje på den enkelte ældre.
Ældreministeren understreger afsluttende, at hun ikke mener, det er den enkelte medarbejder eller leder, der har svigtet.
- Det her kalder på rigtig meget selvransagelse, også fra min politiske side, lyder det.