Nordjysk samarbejde vil udvikle fremtidens modulære fiskefartøj
Foto: Pressefoto
Nyt udviklingsprojekt til 3,8 millioner kroner på vej - det skal optimere fiskefartøj til kystnært fiskeri.
Et nyt innovativt fiskefartøj til kystnært fiskeri, der er multifunktionelt og optimeret i forhold til drift, vedligehold og energi. Det er målet i et nyt udviklingsprojekt til 3,8 millioner kroner, som et nordjysk samarbejde står bag.
De tre nordjyske virksomheder JOBI VÆRFT A/S i Strandby, ShipCon ApS i Frederikshavn og SafeEx ApS i Nørresundby er hovedpartnere i et nyt udviklingsprojekt sammen med DTU Aqua om et modulært fiskefartøj i klassen 15-30 meter til kyst eller kystnært fiskeri.
Målet er at udvikle et modulært fiskefartøj, som er multifunktionelt og hurtigt kan omstilles til forskellige fiskearter og fangstmetoder efter behov. Udviklingen skal ske i tæt dialog med fiskerne blandt andet gennem foreningen Strandby Fiskerihavn.
- Det er helt centralt for projektet at inddrage fiskerne, så vi opfylder deres aktuelle ønsker og behov til et moderne fiskefartøj. I samarbejde med Fiskeriets Arbejdsmiljøråd og fiskerne bliver fartøjet også indrettet med fokus på fiskernes arbejdsmiljø for at fremme sikkerheden og forebygge arbejdsskader, siger Jesper Faurholt, adm. direktør JOBI VÆRFT A/S.
Partnerne repræsenterer en bred viden om skibskonstruktion og skibsdesign, vedligehold, service- og vedligeholdelsessystemer, indretning, fangstredskaber og behandling af fisk. Kombineret med en tæt dialog med fiskerne tror partnere på, at samarbejdet kan resultere i et innovativt koncept for et effektivt og moderne fiskefartøj.
Med nutidens teknologi og moderne fiskeres værdier og indstilling til erhvervet er der basis for at udvikle en ny type fiskefartøj, som i endnu højere grad tilgodeser arbejdsmiljø, sikkerhed og driftsøkonomi. Vi sidder ikke med facitlisten nu, som vi skal i gang med at finde i tæt dialog med fiskerne og de involverede partnere, så vi glæder os til at få gang i projektet, siger Tomas Valsson, teknisk direktør ved ShipCon ApS.
Det treårige projekt har en samlet økonomi på 3,8 millioner kroner og har netop modtaget støtte på godt 1,9 millioner kroner fra Vækstforums Regionalfond. Projektet er søgt med hjælp fra erhvervskontoret Erhvervshus Nord i Frederikshavn, der er projektleder og administrationsansvarlig på vegne af parterne.
- Innovationssamarbejdet tager afsæt i fiskernes behov og har et klart kommercielt sigte. Projektet kan få stor betydning for de deltagende virksomheder, som vil resultere i nye nordjyske arbejdspladser, siger Per Frank Hansen, erhvervskonsulent hos Erhvervshus Nord.
DTU Aqua indgår som vidensinstitution i projektet og skal bidrage med konkret viden om fangstredskaber og fangstbehandling herunder forbedret forarbejdning og opbevaring om bord.
- Den optimale behandling af fiskene er med til at give fiskene en højere værdi, og det kan derfor være med til at øge indtjeningen for fiskerne, siger Karen Edelvang, sektionsleder ved DTU Aqua.
Projektet skal frem til 2020 arbejde med en behovsafklaring hos fiskerne og udarbejdelse af koncepter til to – tre fiskefartøjer af forskellig størrelse.