Nordjysk sygeplejerske: De mange nye hjerteløbere skal huske at give plads til redderne

Fodboldspilleren Christian Eriksens hjertestop i Parken har fået mange til at melde sig som nye hjerteløbere. Det er positivt, at mange møder op for at hjælpe, men man skal huske at give plads til redningspersonalet, lyder det fra en sygeplejerske.

Betinna Norge er en af de mange nordjyder, der har valgt at blive hjerteløber.

- Der ligger helt naturlig til mig, at jeg gerne vil hjælpe andre, siger hjerteløber Betinna Norge, der samtidig er sygeplejerske.

quote Det kan være et problem, hvis der møder 20 hjerteløbere op, og de står oven i hinanden, og alle vil hjælpe

Betinna Norge, hjerteløber

Efter hun blev hjerteløber tog hun initiativ til at oprette en lokal hjertestartergruppe i Vestbjerg, men nu oplever hun, at der kan dukke for mange hjerteløbere op til et hjertestop.

- Det er meget vigtigt, at vi kun er tre til fire personer, der giver hjertemassage, en der tager sig af den psykiske førstehjælp og en der dirigerer trafikken. Det kan være et problem, hvis der møder alt for mange hjerteløbere op, og de står oven i hinanden, og alle vil hjælpe, siger hjerteløber Betinna Norge.

Grunden til at der bliver kaldt mange hjerteløbere på én gang skyldes, at da man begyndte hjerteløberordningen fra TrygFondens side, kaldte man kun ti og erfarede, at der kun kom to-tre stykker, og i dag ser det anderledes ud.

- I dag når vi kalder op til 20, så ved vi, at gennemsnittet er, at der kommer mellem fire og seks hjerteløbere frem. Grunden til at vi kalder så mange er, at det skal jo være fuldstændig legalt at sige nej til at løbe. Det kan jo være, at man er alene hjemme med et spædbarn, det kan være, at man står i en arbejdssituation, hvor man ikke kan løbe, og netop hele pointen er jo frivillighed, forklarer projektleder Grethe Thomas fra TrygFonden.

quote Grunden til at vi kalder så mange er, at det skal jo være fuldstændig legalt at sige nej til at løbe

Projektleder Grethe Thomas, TrygFonden.

Se et længere interview med projektleder Grethe Thomas fra TrygFonden, som vært Pia Beltoft stod for søndag. Her nævner Grethe Thomas blandt andet, at Trygfonden anbefaler, at man forud for at man melder sig som hjerteløber, har taget et hjerte-lunge-redningskursus.

Eriksens hjertestop kan mærkes

I de 14 dage der er gået, siden Christians Eriksens fik hjertestop i Parken, har 476 nye hjerteløbere meldt sig alene i Nordjylland, mod normalt mellem 20 og 40. 

Ifølge TrygFonden kommer de mange nye hjerteløbere til at gøre en forskel.

- Lige præcis det vi så i Parken for to uger siden. Der er ingen tvivl om, at det har rørt rigtig, rigtig mange danskere, som nu er blevet opmærksomme på, at der findes hjertestartede. Det er en rigtig god ide at tage et hjerte- lungeredningskursus og dernæst være frivillig hjerteløber. Jeg er ikke i tvivl om, at det her kommer til at redde menneskeliv, siger projektleder Grethe Thomas fra TrygFonden.

quote Jeg synes, det er rigtigt vigtigt, at folk de ved, hvad de skal gøre, når de kommer ud til et uheld

Betinna Norge, hjerteløber

Det er forholdsvist nemt at blive hjerteløber, man downloader simpelthen bare appen og tilmelder sig derigennem. Dog skal man være over 18 år. 

- Den måde, man bliver hjerteløber på, er først og fremmest, at man skal gøre op med sig selv om, man er sådan et handlekraftigt og robust menneske, der kan hjerte-lungeredning og tør træde til, når man møder et menneske med hjertestop, siger Grethe Thomas.

Man behøver ikke tage et førstehjælpskursus, og det, mener Betinna Norge, bør være anderledes.

- Jeg synes, det er rigtigt vigtigt, at folk de ved, hvad de skal gøre, når de kommer ud til et uheld, siger hjerteløber Betinna Norge.

Ifølge Trygfonden er de manglende krav ikke et problem i praksis. 98 procent af deres hjerteløbere har allerede et førstehjælpskursus, og de gør en forskel. 

Siden 2001 er overlevelsen ved hjertestop firedoblet.

- Den firedobling er på verdensmesterplan. I Danmark er vi verdensmestre i genoplivning, og det er vi blevet fordi, der er så mange, der frivilligt melder sig som hjerteløbere, siger projektleder Grethe Thomas fra TrygFonden.

I Nordjylland har vi, som det eneste sted i Danmark, tre forskellige hjerteløberordninger som alle bliver alarmeret på samme tid ved et hjertestop. 

Ifølge TrygFonden kan det være forklaringen på, at der nogle gange møder for mange hjerteløbere op.


Seneste nyt

fra Nordjylland