Nordjyske borgmestre til Christiansborg: Savner handling bag ordene

Et stort flertal af danskere ønsker, at der fremover skal ekstra støtte til ydreområderne. Debatten får nu to nordjyske borgmestre til sammenstemmig at kræve action fra Christiansborg.

Står det til Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen, så skal det fremover være slut med at snakke om fattighjælp, støtte og flere penge til ydreområderne. Den socialdemokratiske borgmester savner en mere langsigtet plan for ydreområderne, der skal sætte en stopper for flere år med lappeløsninger, sådan siger han til Ritzau.

Både Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit Hansen og Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt er enige i, at der skal gøres noget, hvis ikke, at det Danmark vi kender i dag skal knække over.

- Jeres synes, at det er en god pointe, at vi skal kigge på en lidt mere langsigtet løsning. Lige nu er det en ond cirkel. Systemet tager kun hensyn til befolkningstal, og det bliver vi nødt til at gøre op med nu, siger Birgit Hansen.

Begge borgmestre er trætte af, at man igennem flere år har snakket om Udkantsdanmark, men at man ikke er kommet ud af stedet.

- Vi er både berørt og trætte af denne debat. Danmark er for lille til, at man kan snakke om Udkantsdanmark, og vi bliver simpelthen nødt til at italesætte, hvad der skal ske med vores samfund i fremtiden fra Christiansborg, siger Arne Boelt.

Minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen har netop nedsat en arbejdsgruppe fra forskellige ministerier, der skal sætte fokus på urbaniseringen, og det er tiltrængt siger de nordjyske borgmestre.

- Jeg pakker ikke noget ind, og jeg kalder det gerne for Udkantsdanmark. Et eksempel på vores problemstilling er bredbånd. Her er vi håbløst bagud, og det vil hjælpe os gevaldigt, hvis der blev gjort noget ved det, siger Birgit Hansen, der samtidig er meget optimistisk for fremtiden.

- Jeg synes aldrig, at der har været så stort et momentum i snakken om Udkantsdanmark. Der skal gøres noget konkret, og det skal være nu. Derfor skal det godt nok også være en regering af stål, der skal vælge ikke at gøre noget ved problemstillingen nu, slutter Birgit Hansen.