Seneste nyt:

Nordjyske Daniel arbejder i verdens brændpunkter - lige nu i Ukraine

Nordjyske Daniel Rugholm står i spidsen for at sørge for mad til krigshærgede områder i Ukraine som chef for FNs Fødevareprogram. Han frygter for en hidtil uset hungersnød i kølvandet på krigen.

"Vågnede op igen til luftangrebssirener. I dag i Lviv kl. 5:45. Så er det bare at smutte ned i hotellets kælder og vente til angrebet er overstået. Heldigvis ødelagde luftforsvarssystemet fire russiske missiler inden de ramte."

Sådan skrev Daniel Rugholm forleden på de sociale medier. Han skrev om det, der for tiden udgør en stor del af hans arbejdsplads; det krigshærgede land Ukraine.

quote Jeg har da også trillet et par tårer - også den seneste uge hvor jeg var i Butja, hvor vi så, at der lå lig på gaderne - selvfølgelig rammer det

Daniel Rugholm

Dagen før lød opdateringen fra ham, at han i forbindelse med et møde med Kyivs borgmester, Vitali Klitschko, ligeledes havde oplevet luftangrebssirener.

190422 Daniel og borgmesteren klip

-  Der er mange elementer i det, der gør, at det er rigtigt forfærdeligt, og det rammer én. 

- Det rammer også at se, når jeg forlader Ukraine og typisk tager til Polen og se de folk, der står i kø - typisk kvinder og børn med en taske. Hvad er det, de forlader; det er mændene, brødre, fædre, og hvad venter dem, hvor er de på vej hen, og hvilket liv venter? Jeg har virkelig ondt af de folk, der bliver ramt på den måde, fortæller Daniel Rugholm. 

- Det er barsk. Jeg har set meget af verden og også været i Syrien og Sydsudan og Congo og mange steder, hvor der er mange konflikter og krig, men jeg tror, at det her er anderledes, fordi det er tæt på lige pludselig. Så det rammer os på en anden måde, siger Daniel Rugholm og tilføjer, at det rammer og sætter sig, når han bevæger sig rundt i krigsområderne i Ukraine. Video: Jesper Christiansen

Han er hjemme i Hjørring

Han fortæller fra køkkenbordet hjemme i Hjørring. Det er herfra, de internationale kontakter i topjobbet hos FN bliver holdt vedlige per telefon, mails og sociale medier, når han som nu har et par fridage. 

Daniel Rugholm er en af de ledende figurer i FN’s fødevareprogram, der modtog Nobels fredspris i 2020. Privatfoto
Daniel Rugholm er en af de ledende figurer i FN’s fødevareprogram, der modtog Nobels fredspris i 2020. Privatfoto

- Jeg tror, det er rigtigt vigtig at komme hjem til Hjørring. Her får jeg kontrasten og frirummet til at få idéer og tænke i nogle løsninger, siger Daniel Rugholm.

Han er i Nordjylland mest kendt som tidligere folketingspolitiker for Det Konservative Folkeparti og ikke mindst som viceborgmester i Hjørring Kommune. 

Her kørte han i flere år tæt parløb på tværs af partiskel med den daværende socialdemokratiske borgmester Arne Boelt.

quote Vi er inde i de hårde områder i de belejrede byer, og jeg taler også med russerne og prøver på at få adgang til de her byer, hvor folk ikke har fået mad og vand i over en måned

Daniel Rugholm

I dag trækker han på sin erfaring som aktiv politiker, når han sidder til møde med verdens førende politikere - for som han siger; politikere er politikere, og han kender sproget og præmissen for at føre politik.

Daniel Rugholm flyttede for snart to år siden hjem til Danmark og Vendsyssel og startede som direktør for government relations i World Food Programme.

Fortæller hvad der er behov for

Og en del af jobbet som direktør for FNs Fødevareprogram er netop at have dialog med politikere i hele verden. 

Daniel Rugholm yderst til venstre i billedet blandt nogle af verdens mest indflydelsesrige politikere. Privatfoto
Daniel Rugholm yderst til venstre i billedet blandt nogle af verdens mest indflydelsesrige politikere. Privatfoto

- Mit job her og nu er at komme ud og se, hvad der sker i Ukraine og tage oplevelserne med til blandt andet Washington, Berlin og til London og tale med politikerne der i parlamenterne og i ministerierne og fortælle, hvordan situationen er, hvad er der behov for, og hvordan kan de være med til at hjælpe på den humanitære del.

quote Det betyder, at omkring 300 millioner mennesker er på vej ud i hungersnød, så lige pludselig kan vi stå i en krise, der er hundrede gange værre end situationen

Daniel Rugholm

190422 FN bil

Mangel på mad en tikkende bombe

Målet for den nordjyske mand i spidsen for FNs Fødevareprogram er netop at sikre mad - og det er der i høj grad mangel på - også i Europa.

quote Jeg kører rundt i armerede biler og skudsikre veste og hvad nu, der er behov for, så jeg føler mig ikke sådan rigtig bange

Daniel Rugholm

- Det er mange, mange tusind tons mad, vi taler om. For 50 dage siden havde vi ingenting i Ukraine, så vi har bygget det hele op fra bunden med nu 300 ansatte og samarbejde med blandt andet Røde Kors, så vi er i stand til som en stor supertanker at gå ind og sørge for at få fragtet mad ind. Vi er inde i de hårde områder i de belejrede byer, og jeg taler også med russerne og prøver på at få adgang til de byer, hvor folk ikke har fået mad og vand i over en måned nu, siger Daniel Rugholm.

UN World Food Programme

World Food Programme - eller FNs Fødevareprogram - er den del af FN, der arbejder med at levere mad i verdens brændpunkter. Det gælder i krigszoner, i flygtningelejre og steder, hvor der er hungersnød eller naturkatastrofer.

Krigen i Ukraine er ifølge Daniel Rugholm en tikkende bombe for fødevarer i hele verden.

Lige nu hjælper FNs Fødevareprogram omkring 128 millioner mennesker med mad hver eneste dag, men der mangler mad også i resten af verden. 

For Ukraine betegnes som verdens brødkammer, og Daniel Rugholm forudser endnu større menneskelige konsekvenser i hele verden, hvis ikke korn kan forlade Ukraine meget snart igen - til den del af verden, der har allermest behov for det.

- Lige pludselig kan vi stå i en krise, der er hundrede gange værre end nu, siger Daniel Rugholm med henvisning til, at verdens kornkammer, nemlig Ukraine lige nu er lammet. Video: Jesper Christiansen

Frygter for endnu større krise

- Ukraine og Rusland leverer korn til det meste af Nordafrika, og det mangler pludselig, fordi der ikke bliver fragtet mad ud. Det betyder, at omkring 300 millioner mennesker er på vej ud i hungersnød, så lige pludselig kan vi stå i en krise, der er hundrede gange værre end situationen nu, siger Daniel Rugholm.

190422 Food

FNs Fødevareprogram giver i øjeblikket mad til 128 millioner mennesker, men ingen ved med sikkerhed hvor hurtigt behovet for mad vil stige - og ej heller hvor længe.

- Det, der bekymrer mig allermest nu, er, at det tal kan være to-tre gange så stort inden for det næste år, og det burde også bekymre resten af verden også vores politikere, siger Daniel Rugholm og tilføjer, at det meget vel også kan få konsekvenser for danske forbrugere qua der kan mangle varer på hylderne.

Tårerne triller

Daniel Rugholm, der oprindelig stammer fra Tårs, har de seneste fem år rejst i alverdens brændpunkter i FN regi – på godt og ondt.

For bare to måneder siden var Ukraine ikke et af brændpunkterne - i dag har krigen der vendt op og ned på hele verdens fokus.

- Der er virkelig meget ondskab ude i verden, ikke bare i Ukraine, lyder det fra Daniel Rugholm, med henvisning til, at han har rejst i mange lande med konflikter og krig blandt andet Syrien og Congo.

Optagelserne her er lavet af Daniel Rugholm for få dage siden i Ukraine.

Krigen i Ukraine er dog anderledes barsk, mener han. 

- Jeg tror, at det her er anderledes, fordi det er tæt på lige pludselig. Så det rammer os på en anden måde, siger Daniel Rugholm og tilføjer, at det rammer og sætter sig, når han bevæger sig rundt i krigsområderne i Ukraine.

- Det tror jeg også, det skal. Jeg tror, det er vigtigt, at man ikke bliver immun over for de ting, for så har man set for meget, og jeg har da også trillet et par tårer - også den seneste uge hvor jeg var i Butja, hvor vi så, at der lå lig på gaderne. Selvfølgelig rammer det.

quote Så var det bare med at komme ned i kælderen og i sikkerhed, og så håber man, at man kan ringe en halv time senere og sige, at alt er okay

Daniel Rugholm

- Jeg føler mig ikke sådan rigtig bange 

Kontrasten mellem den barske virkelighed i verden og hjemme i Hjørring er tydelig. Her er fred og ro og i gåafstand til byens cafeer og parker.

Inden for hjemmets fire vægge nyder verdensmanden at forkæle hustruen Grace med hjemmelavet mad, når han endelig er hjemme. 

Det er blevet til et par dage i påsken, men han meget snart på farten igen. Næste stop er Odessa. 

Selv om arbejdsdagen så betyder, at der igen er fare på færde, frygter den verdenskendte  vendelbo ikke for sin egen sikkerhed.

- Jeg kører rundt i armerede biler og skudsikre veste og hvad nu, der er behov for. Vi har masser af sikkerhed. Vi sender også lige en mail til kontakterne i Udenrigsministeriet i Moskva og fortæller, hvor vi er - og vi skal som FN kunne færdes uden at frygte, men selvfølgelig det er krig, det er virkelighed, og der kan også gå noget galt. Der kan være noget, der pludselig ryger den forkerte vej eller hvad ved jeg, men det sidder ikke sådan i hovedet af min, jeg føler mig ikke sådan rigtig bange, siger Daniel Rugholm.

Daniel og hustruen Grace Johnson. Hun er oprindeligt fra Nashville, men han fulgt sin mand til hans hjemstavn, Vendsyssel i Danmark. Privatfoto
Daniel og hustruen Grace Johnson. Hun er oprindeligt fra Nashville, men han fulgt sin mand til hans hjemstavn, Vendsyssel i Danmark. Privatfoto

Det er dog ikke mange dage siden, han sad på et hotel i Ukraine og talte med sin hustru i telefonen, og så lige pludselig lød  alarmerne, fordi der var fly på vej ind og skyde med misiler.

- Så var det bare med at komme ned i kælderen og i sikkerhed, og så håber man, at man kan ringe en halv time senere og sige, at alt er okay, lyder det fra Daniel Rugholm.


Forsiden lige nu

Bolbjerg Klint

Færdsel ved ikonisk klint er nu delvist tilladt igen

Projekt Edison

To nordjyske piger vinder stor opfinderkonkurrence

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

Borgmesterens forvaltning

ANALYSE: Ransagning af kommune tyder på alvorlige forhold

Bolbjerg Klint

Færdsel ved ikonisk klint er nu delvist tilladt igen

Projekt Edison

To nordjyske piger vinder stor opfinderkonkurrence

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

Svanelunden Hjørring

16-årig sigtet for voldtægter i park

Heine vil have kystsikring

play Heine købte sommerhus for fem år siden - nu kan det ende med at styrte i havet

HanstholmHavn

Hanstholm Havn overgår til kommunen: De økonomiske udfordringer følger med

elektriker har svindlet

29-årig skal ruske tremmer for at have snydt chefen

Ny læsøfærge

play Viceborgmester kalder ny Læsø-færge for ’fuldstændig tåbelig'

291122 Halberskov vådområdeprojekt pieg 4440

play Landmænd klar til at redde fjord - men bureaukrati spænder ben

Svanelunden Hjørring

16-årig sigtet for voldtægter i park

HanstholmHavn

Hanstholm Havn overgår til kommunen: De økonomiske udfordringer følger med

Borgere i strid om højhusbyggeri - nu skal parterne mødes

mobilepay

Ung mand skal i fængsel efter stalking og MobilePay-chikane

291122 Giving Tuesday Annette Solskov, Frivillig clal 4432

play Kendte nordjyder holder "Giving Tuesday"

Butikstyverier

play Frygter stigning i butikstyverier op mod jul

aab

Sportsøkonom: Så meget af AaB ryger på udenlandske hænder inden jul

6db56cef-75e3-4c22-9db3-ec6cf1445e96

Shell overtager kæmpe biogas-projekt i Nordjylland

Eftersøgning Skagen

Eftersøgning indstillet: Mand forsvundet til søs er stadig ikke fundet

Retten i Hjørring

Dømt for at voldtage 16-årig på hotelværelse

Thomas Bælum

AaB-salg nærmer sig: Vigtig detalje på plads

Til forsiden

Til forsiden