Billedet her er taget inden corona ramte Danmark og resten af verden. Foto: Region Nordjylland

Nordjyske hospitaler øger behandling af anden sygdom end COVID-19

Region Nordjylland har under epidemien med coronavirus oplevet et stort fald i antallet af henviste patienter til hospitalerne. Nu skal behandling i forbindelse med anden sygdom igen øges.

De seneste fem uger har de nordjyske hospitaler været travlt optaget af at behandle patienter for coronavirus samt at omstille sig til den nuværende situation.

Tallene for antal indlagte og smittede i Danmark ser i øjeblikket ud til at være i kontrol, og det har fået regeringen til at melde ud, at aktiviteten i forbindelse med anden sygdom end coronavirus nu skal øges.

På mandag skal Forretningsudvalget i Region Nordjylland drøfte, hvordan den øgede aktivitet gribes an i det nordjyske.

Den øgede aktivitet vil ske gradvist og ud fra en lægelig vurdering.

- Det er selvfølgelig en svær balance både at opretholde coronaberedskabet og samtidig åbne op for den øvrige aktivitet. Derfor håber vi, at borgerne har forståelse for, at den øgede aktivitet kommer til at ske gradvist, og at der kan blive behov for at justere ned igen, hvis der på ny skulle komme flere smittede, siger koncerndirektør i Region Nordjylland, Anne Bukh, i en pressemeddelelse.

Mange aflyste aftaler

I Region Nordjylland er der i marts henvist 37 procent færre borgere til de somatiske hospitaler sammenlignet med marts sidste år. 

Antallet af ambulante besøg er faldet med knap 36 procent.

Mange af disse er dog i stedet blevet gennemført med telefon- og videokonsultationer. Der har været en stigning på knap 73 procent i antallet af virtuelle konsultationer.

Antallet af planlagte operationer er faldet med 43 procent.

- Vi har set, at patienter med symptomer på kræft, hjerte-karsygdomme og psykisk sygdom har været tilbageholdende med at søge læge i tiden med corona. Jeg har forståelse for, at mange måske har været bekymret for at blive smittet med corona, og derfor har holdt sig fra at gå til læge, eller at nogen har tænkt, at de ville optage plads for patienter med symptomer på corona. Men de må ikke holde sig tilbage længere, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i en pressemeddelelse.

Læs også Uni-studerende skal til digital eksamen: - Vi skal ikke have en sekunda-corona-årgang

Borgere, der har fået aflyst en tid til undersøgelse eller behandling under coronakrisen, får snarest en besked i deres e-Boks.

Sundhedsstyrelsen har beregnet at Region Nordjylland fremover vil kunne nøjes med 30 intensivpladser og 80 medicinske senge.