Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Nordjyske kommuner planlægger massive besparelser på børnene

Budgetforhandlingerne er i gang, og ni ud af 11 nordjyske kommuner vil samlet spare 25 millioner kroner på de små børns hverdag.

Færre pædagoger til børnene, tidligere overgang fra vuggestue til børnehave og flere lukkedage. Det er blot nogle af de konsekvenser, som børn, forældre og pædagoger bliver ramt af rundt i regionense børnehaver og vuggestuer. 

Nordjyllands Kommuner planlægger nemlig store besparelser på børneområdet. I alt vil de spare omkring 25 millioner kroner i 2017. Heri er det dog ikke medregnet, hvor meget Rebild og Læsø kommuner vil spare, da det endnu ikke er på plads.

Vi risikerer altså at stå i en situation, hvor regeringens varslede saltvandsindsprøjtning til børnene bliver ædt op af besparelser ude i kommunerne. 

Forbundet for pædagoger, BUPL, formand Elisa Bergmann.

Det er kun Vesthimmerland kommune, der vil investere på børneområdet, imens Morsø Kommune ikke ændrer i deres budget. Det viser en gennemgang af de kommunale budgetter, som forbundet for pædagoger, BUPL’s, lokale fagforeninger har foretaget.

- Vi ser desværre endnu engang at kommunalpolitikerne i Nordjylland kun ser daginstitutionsområdet som et regneark. Det er trist, at midlerne ikke står målt med de politiske visioner. Forskere har de seneste år været fremme for at advare om de nuværende dårlige normeringer, og har påpeget, at der skal flere ressourcer til, hvis der skal være kvalitet og trivsel i daginstitutionerne. Flere pædagoger er grundstenen for at man øger kvaliteten og trivslen i daginstitutionerne. Men selv den mest kompetente og indlevende pædagog har simpelthen ikke mulighed for at udfolde sine kvaliteter, når der er for mange børn, siger BUPL Nordjyllands formand Liselotte Thomsen.

BUPL har vurderet samtlige 98 kommuners budgetmateriale, og det er ikke kun i Nordjylland, der skal spares. Foreløbig planlægger 54 kommuner at spare på vuggestuer og børnehaver, mens 31 kommuner vil holde budgettet i ro. Kun 13 kommuner vil investere på børneområdet.

I Nordjylland er det Aalborg Kommune, der med en besparelse på 5,4 millioner kroner, skal spare flest penge på børneområdet i 2017. Værst ser det dog ud for Holbæk, Køge, Helsingør og Kerteminde, der vil spare direkte på normeringen eller lader børnene rykke meget tidligere fra vuggestue til børnehave. I Holbæk vil man spare hele 12,3 millioner kroner på børnene i 2017. 

Herunder kan du se de nordjyske kommuners planer for budgettet på børneområdet i alleren 0-5 år. Artiklen fortsætter under kortet.

Kilde: BUPL Fagforening.

Regeringen har ellers i udspillet til en ny finanslov afsat 580 millioner over fire år til at styrke dagtilbud for børn i alderen nul til fem år. Altså i gennemsnit 145 millioner kroner om året. Det skulle med børneminister Ellen Trane Nørbys ord ”give området en ekstra saltvandsindsprøjtning”. Ministeren sagde også, at det er ”alfa og omega, at vi går tidligt ind, hvis vi skal nedbryde den negative sociale arv”. Det bekymrer formanden for BUPL, Elia Bergmand.

- Vi risikerer altså at stå i en situation, hvor regeringens varslede saltvandsindsprøjtning til børnene bliver ædt op af besparelser ude i kommunerne. Men det er nu i lige så høj grad regeringens egen skyld, da den bliver ved med at stramme skruen over for kommunernes økonomi, fastslår BUPL-formand Elisa Bergmann.

Normeringerne er i forvejen historisk dårlige. Hvis man måler normeringerne i daginstitutionerne i dag op imod niveauet i 2009, mangler der 4.000 fuldtidsansatte pædagoger på landsplan. Og netop det i 2009 råbte flere førende forskere vagt i gevær og sagde, at kvaliteten i daginstitutionerne skulle genoprettes. Siden er det kun gået i den forkerte retning.

- Det er med andre ord ikke en enlig svale, at kommunerne lægger op til besparelser på børnene. Det hænger ganske enkelt ikke sammen, når børneministeriet lige nu er ved at revidere de pædagogiske læreplaner og taler om at hæve den pædagogiske kvalitet. Der skal investeres i børnene – ikke spares. Ellers får vi aldrig brudt den sociale arv, siger Elisa Bergmann.

Landets kommunalbestyrelser er netop i disse dage ved endeligt at vedtage budgettet for næste år. I enkelte kommuner er budgettet allerede vedtaget.