Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Nordjyske kommuner vil kræve lærepladser

Flere nordjyske kommuner overvejer seriøst at give de mange lærlinge uden læreplads en håndsrækning ved at kræve lærlinge på fremtidige kommunale byggeopgaver.

Brønderslev og Aalborg overvejer at indføre uddannelsesklausuler for at sikre lærepladser og Hjørring har gjort det, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Dansk Byggeri opfordrer imidlertid kommunerne til at tøve en kende og i stedet vælge at indgå frivillige partnerskabsaftaler.

Brønderslev Kommune er i øjeblikket ved at udarbejde en ny udbudspolitik, hvor man agter at indføre sociale klausuler i forbindelse med større bygge- og anlægsopgaver.

Kommunens økonomiudvalg har netop drøftet et udkast fra forvaltningen om sociale klausuler.

Der lægges op til fire modeller afhængig af opgavens økonomiske størrelse og varighed. I helt små opgaver stilles der ingen krav, men kommunen vedlægger til udbuddet en oversigt over sine forventninger til en socialt ansvarlig arbejdsplads. I andre mindre men lidt længerevarende opgaver kræves en redegørelse fra virksomheden om arbejdspladsens sociale ansvarlighed.

I lidt større opgaver kan den krævede redegørelse suppleres med en social partnerskabsaftale, mens kun større anlægsopgaver vil blive udbudt med konkrete krav til entreprenøren om eksempelvis et vist antal lærlinge.