Nordjyske læger kan ikke sikre bedre behandling
Foto: Rune Borre-Jensen (arkiv)
Landets praktiserende læger udskriver i mindre grad end før den første recept på antidepressiv medicin til unge under 18 år. Bare ikke i Nordjylland.
Det viser tal fra Lægemiddelstyrelsen. Medicinen ordineres oftere i tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger af en specialiseret børne- og ungdomspsykiater. Undtagen i Nordjylland, fortæller DR Nordjylland.
For mens det for hele landet nu er 35 procent af førstegangsrecepterne på antidepressiv medicin til unge under 18, der udskrives af almen praktiserende læger, så er tallet i Nordjylland 59 procent.
- Den type medicin, der er tale om her, det er jo ikke just vitaminpiller. Tværtimod er der tale om ret stærke medikamenter, der potentielt også har nogle bivirkninger, siger Thorstein Theilgaard, generalsekretær for Bedre Psykiatri.
Bivirkningerne spænder fra svimmelhed og træthed til øget risiko for selvmord. Derfor er håbet hos Bedre Psykiatri, at nordjyderne tager problematikken op.
- Det, at tallet er så højt i Nordjylland, må få de praktiserende læger til at tænke sig om og få politikerne til at tænke over, om der er nogle muligheder for at bringe det her tal ned, siger Thorstein Theilgaard til DR Nordjylland.
I Nordjylland kæmper man med mangel på psykiatere, og man er derfor opmærksom på, at der kan være udfordringer på området. Lægemiddelenheden i Region Nordjylland, der skal sikre en fornuftig brug af medicin i almen praksis, ville derfor gerne undersøge tallene nærmere.
- Er det ventetider, er det fordi der ikke er adgang til speciallægerne, er det fordi vi udskriver recepten for speciallægen, er det registreringsproblemer, eller hvad er det egentlig, der er problemet i det?. Først ved at undersøge det, kan vi få nogle reelle tal på, hvor stort problemet er, siger Jørgen Peter Ærthøj, praktiserende læge og konsulent i Lægemiddelenheden i Region Nordjylland.
Her planlagde man at indsamle data på, hvilke patienter, der havde fået udskrevet den første recept på depressionsmedicin i almen praksis. For derefter at kontakte de enkelte praktiserende læger og undersøge baggrunden i det enkelte tilfælde. Men undersøgelsen blev skrinlagt.
Danske Regioner og Sundhedsministeriet kan nemlig ikke blive enige, om det er lovligt for regionerne at bruge data, der indeholder CPR-numre.
Indtil det er afklaret, må Region Nordjylland ikke bruge data, som de vil. Og kan altså ikke lave en undersøgelse, der potentielt kan sikre bedre behandling til unge med en psykisk lidelse.
Hos Sundhedsministeriet lyder forklaringen, at det drejer sig om at sikre patienternes anonymitet.
En forklaring, der undrer hos Region Nordjylland.
- Jeg kan ikke forstå, at vi ikke kan få lov at bruge de registre, der er, til at lave kvaltietsforbedrende tiltag, som jo også er i patientens interesse, og som ikke går ud over patientens anonymitet, siger Jørgen Peter Ærthøj fra Lægemiddelenheden i Region Nordjylland.
Det har ikke været muligt at få fat i de relevante personer i Sundhedsministeriet, men ministeriets pressetjeneste har sendt følgende skriftlige kommentar:
Sundhedsministeriet oplyser, at man deler Region Nordjyllands ønske om at løfte kvaliteten i den medicinske behandling af børn og unge. Og derfor er ministeriet også i dialog med Danske Regioner om, hvordan man med et bedre datagrundlag kan understøtte indsatsen med, at få de praktiserende læger til at ordinere hensigtsmæssigt og udskrive blandt andet antidepressiv medicin på en mere forsvarlig vis.