Nordjyske landmænd ånder lettet op: Nyt vildthegn skal holde svinepest ude

Frygten for at afrikansk svinepest skal ramme milliardeksporten får nu regeringen og Dansk Folkeparti til at opsætte et 1,5 meter højt hegn langs den dansk-tyske grænse.

70 kilometer langt og halvanden meter højt. Sådan lyder målene på det vildthegn, regeringen og Dansk Folkeparti netop har besluttet at sætte op langs den dansk-tyske grænse.

Formålet er at holde vildsvin og dermed risikoen for smitte med den afrikanske svinepest ude af Danmark og væk fra de mange svinebestande. En smitte, der indtil nu har bredt sig til flere steder i Europa. Senest er den fundet i Tjekkiet.

- Jeg vil ikke løbe nogen risiko. Det er en milliardeksport på 11 milliarder kroner årligt, som vi risikerer at sætte over styr. Ved udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil al eksport til tredjelande øjeblikkeligt lukke. Et hegn vil både holde eventuelle inficerede vildsvin fra at løbe over grænsen og gøre indsatsen med at få udryddet vildsvinene i Danmark lettere for jægere, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til TV2.

- Gør helt ondt i maven

Det nye vildthegn vil også komme Nordjylland til gode. Cirka 20 procent af alle danske svinebestande ligger i Nordjylland, og her har både landmænd og brancheorganisationer nu i flere år frygtet, at den afrikanske svinepest skulle brede sig ind over de danske grænser.

quote At skulle slå alle mine dyr ned på grund af en sygdom ville være noget af det værste, der kunne ske for mig - og for alle andre landmænd.

Michael Rømer, svineavler

Michael Rømer fra Vrå er en af de landmænd, der nu med udsigten til et vildthegn kan ånde lettet op efter lang tids bekymring ved udsigten til, hvad svinepesten kunne gøre af skade.

- Det gør ondt helt ned i maven i at tænke på. Der er det økonomiske i det, for i det øjeblik vi får svinepest ind i Danmark, lukker alle vores eksportmarkeder, prisen på vores produkter vil styrtdykke, og vi kan ikke sælge kødet til nogen. Men det allerværste er, at sygdommen ville gå igennem min besætning som en steppebrand, siger Michael Rømer.

- Det er en voldsom og smertefuld sygdom for dyrene. Jeg er blevet landmand, fordi jeg godt kan lide at se ting vokse og dyr trives. Så at skulle slå alle mine dyr ned på grund af en sygdom ville være noget af det værste, der kunnne ske for mig - og for alle andre landmænd, uddyber han.

Ingen vaccination eller behandling

Der findes ingen vaccination eller behandling mod afrikansk svinepest. Sygdommen tager livet af grise i løbet af et halvt til et helt døgn, og smitten kan blandt andet komme fra vildsvin. Derfor tror eksperter også på, at hegnet kan hjælpe på smitterisikoen. 

Men det er ikke det eneste initiativ, regeringen har sat i gang for at holde smitten ude af Danmark. Fremover vil det være tilladt at skyde vildsvin om natten, og så vil bødestraffen for eksempelvis mangelfuld rengøring af dyretransporter og ulovligt indførte fødevarer stige.

Afrikansk svinepest er uskadelig for mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland