Nordjyske landmænd vil gøre grillpølsen bæredygtig
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Det skal være muligt at sætte tænderne i en grillpølse med god samvittighed, og derfor melder nordjyske landmænd sig nu ind i kampen for at gøre svineproduktionen mere bæredygtig.
Bæredygtighed er et begreb, mange landmænd har stiftet bekendtskab med i de seneste år. Men snakken om bæredygtighed handler ofte om skabe bedre vilkår for den vilde natur, at undgå udvaskning af næringsstoffer til vandløb og at mindske brugen af sprøjtegift på markerne.
De dyr, der går i staldene, kan dog også blive mere bæredygtige. Det mener Tænketanken Frej, som mandag har inviteret 25 nordjyske landmænd fra til inspirationsdag i Aalborg i samarbejde med landboforeningen Agri Nord.
Målet er at finde løsninger, som kan reducere den mængde af CO2, produktionen af grise medfører. Og dermed at gøre fremtidens grillpølse mere bæredygtig.
- Jeg synes altid, at vi landmænd har været gode til at tage imod nye tiltag. Vi kommer med løsninger, og nu skal vi så prøve at gøre det mere konkret. Det er svært, fordi vi skal investere langsigtet, men der er muligheder, siger landmand Henrik Mortensen.
- Griseproduktionen har en stor betydning for Nordjylland. Ikke kun for griseproducenterne selv, men også for alle de afledte erhverv med planteproduktion, forarbejdningsvirksomheder, vognmænd og håndværkere. Derfor er det vigtigt. Og personligt nyder jeg at få god, lokal gris på min tallerken i dag - og det vil jeg også gerne have i morgen, siger Carl Christian Pedersen, der er formand for Agri Nord.
Landbruget skal bidrage til at opfylde klimamål
Danmark har et målet om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030, og landbruget spiller en vigtig rolle i forhold til at nå det mål.
- Landmændene spiller altid godt ind i klimadagsordenen og kommer med rigtig mange gode løsninger til, hvad man kan gøre. Jeg har hørt alt fra modernisering af stalde til at droppe kastration af grise, men jeg tror også, at der er brug for mere faktuel viden i landbrugs- og klimadebatten, så klimagevinster også bliver godskrevet landbruget, siger bæredygtighedsordfører Marie Bjerre (V), der deltager i workshoppen.
- Det er også vigtigt, at vi har et effektivt dansk landbrug i forhold til klimaet, fordi jo mere vi dyrker på markerne, jo mere CO2-binding kan vi også få på vores marker, siger Marie Bjerre.