Nordjyske patienter strømmer til vagtlægerne
Nordjyderne bruger nummeret 70 15 03 00 flittigt. Det er nummeret til lægevagten, og ofte skal der ikke mere end en smule ondt i halsen til, før der er bud efter de nordjyske vagtlæger, skriver morgenavisen 24timer.
- Folk bruger lægevagten, som var det deres praktiserende læge, siger Kaj Bernth, som foruden at være formand for lægerne i Nordjylland også arbejder som vagtlæge.
569.367 gange var nordjyder i kontakt med lægevagten sidste år. Det er 32.000 flere henvendelser på to år og svarer til en stigning på seks procent.
- Det er en uheldig udvikling, og de, som har brug for akut lægehjælp, bliver Sorteper,« mener Henrik Sprøgel, der er chef for praksissektoren i Region Nordjylland.
Vagtlægeordningen er kun gearet til akutte henvendelser og ikke til smårifter og løbende næser, som lige så godt kunne klares i åbningstiden hos borgernes egne læger. Derfor betyder de mange henvendelser, at personer med akutte behov må vente længere tid på behandling.
- Akutbegrebet har rykket sig. Det, som borgerne finder akut nu, var ikke akut for fem år siden. Det betyder, at akutte patienter må vente, fordi der er nogen foran i køen, som ikke har det samme akutte behov, siger Henrik Sprøgel.
Også lægemanglen i Nordjylland får patienterne til at strømme til vagtlægerne, for når de praktiserende læger skal klare flere patienter, er det sværere at få en hurtig konsultation, når næsen løber, og halsen gør ondt.
- Jo længere ventetid, desto lettere er det at gå til lægevagten, som er et effektivt system, hvor de kan komme til i løbet af et par timer i stedet for at skulle vente et par dage, før det er muligt at få en tid. Jeg oplever også i Aalborg, at folk ikke har lyst til at gå til læge i arbejdstiden, og derfor bruger de tit lægevagten, siger Kaj Bernth.
Travlheden hos vagtlægerne betød sidste år, at Region Nordjylland måtte bruge ekstra 4,8 millioner kroner på vagtlægeordningen, og ordningen kostede i alt 91 millioner kroner i det nordjyske.