Nordjyske politikere siger nej til at fjerne afgift på benzin og diesel

Historisk høje priser har givet medvind til borgerforslag om at fjerne afgiften på brændstof.

Det er dyrt som aldrig før, når bilen skal tankes. Fredag har brændstofpriserne i Nordjylland ligget i omegnen af 15 kroner literen.

De høje priser har de seneste dage givet masser af medvind til et borgerforslag om at fjerne afgifterne på brændstof, så bilisterne igen kan få luft i budgettet.

Borgerforslaget har for længst nået 50.000 underskrifter, og dermed skal politikerne på Christansborg drøfte, om benzin- og dieselafgifterne skal fjernes.

Og den ide vækker begejstring hos en nordjysk bilist.

- Det ville jo være luksus. Det kunne jo hjælpe så mange mennesker, siger Anette Skovsende, der er hjemmegående.

Forslag grebet ud af sammenhæng

Men spørger man de nordjyske medlemmer af Folketingets Forsyningsudvalg, deler de ikke samme begejstring for borgerforslaget.

- Når borgerforslaget ikke sådan umiddelbart går ind på lystavlen, så er det jo fordi, at det bliver grebet ud af en sammenhæng – ud af den samfundsøkonomiske sammenhæng – og den er vi jo nødt til at skal have balanceret på plads, siger Orla Hav (S), der er medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

Og hans partifælle i udvalget, Bjarne Laustsen, er enig i det synspunkt.

- Vi skal jo finansiere vores velfærdssamfund. Vi har lige været igennem en coronakrise, hvor vi har betalt milliarder for at holde hånden under virksomhederne og deres medarbejdere, og vi skal også have vores sundhedsvæsen til at fungere, samtidig med skal vi bruge flere penge på forsvaret, så vi kan jo ikke tømme statskassen, siger Bjarne Laustsen.

Staten mangler penge i kassen

Per Nikolaj Bukh, som er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, ser også problemer ved borgerforslaget.

- Det har jo den store ulempe, at så mangler staten pengene i kassen, og det har jo samme konsekvens, som hvis det er nogle andre afgifter, der bliver sat ned, eller man havde brugt pengene på noget andet, og der er jo ikke penge i statskassen, det vi kalder råderummet, det er jo brugt fuldstændig, siger Per Nikolaj Bukh.

Ifølge Bjarne Laustsen skal vi kigge på fortiden for at finde en løsning på problemet.

Da jeg var ung i energikrisen, der rykkede vi sammen i bussen og kørte sammen, når vi skulle til og fra arbejde – vi har faktisk lavet det sådan, at man kan få lige meget i fradrag, lige meget hvor mange der er i bilen, så det er jo nogle ting, man kan, siger Bjarne Laustsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland