Nordjyske somaliere undervises i sundhed

Hvis man ikke forstår sproget og kulturen, så kan det være svært at vide, hvad man skal gøre, når man bliver syg. Derfor var mange af de nordjyske somaliere i dag samlet i Aalborg for at blive klogere på både helbredet og det danske sundhedssystemet.

I denne weekend holder Somalisk Sundhedsforbund et todages arrangement i Aalborg. Her kan de lokale somaliere komme og lære mere om sundhed og om det danske sundhedssystem.

Jamila Abdi Farah er en af dem, der er mødt op. Hun vil også gerne have målt sit blodtryk og blodsukker.

- Jeg var lidt bekymret for, at jeg har sukkersyge, siger Jamila Abdi Farah fra Aalborg.

Hun er kommet for at snakke med en af de somaliske læger. Det kan nemlig være svært at forstå, hvad en dansk læge mener og forklarer, fortæller hun.

- Sproget kan være en udfordring. Her er meget nemmere at forstå, hvordan jeg har det, siger hun.

I løbet af weekenden bliver somalierne undervist i alt lige fra tandhygiejne til psykisk sygdom. Somalisk Sundhedsforbund, der er arrangør, håber at cirka 200 vil dukke op og deltage.

Kulturelle forskelle og tabuer betyder nemlig, at mange somaliere ikke ved, hvad de skal gøre, og hvor de skal gå hen, hvis de bliver syge.

- For eksempel er sindslidelse et tabu i Somalia. Derfor er det vigtigt at jeg så fortæller dem, hvor de skal søge hjælp her i Danmark, forklarer Fatuma Ali, der er en af oplægsholderne, og overlæge i Distriktspsykiatrien i Frederikshavn.

Livsstilssygdomme og forebyggelse af dem har også stor prioritet.

- Hvis man er tyk for eksempel, altså overvægtigt, så er det godt for somalierne derhjemme, fordi langt de fleste de jo er underernærede, forklarer Abdi Farah Ali, der er formand i Somalisk Sundhedsforbund.

Arrangementet fortsætter søndag i Foredragssalen ved Hovedbiblioteket i Aalborg.


Seneste nyt

fra Nordjylland