SENESTE NYT:

Nordjyske sygeplejersker: - Vi er klar til at gå hele vejen

Medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd har sagt nej til overenskomstaftalerne i regioner og kommuner. Nu skal arbejdsgiverne tilbage til forhandlingsbordet for at forbedre resultatet.

- Vi er klar til at gå hele vejen sammen med medlemmerne for at skaffe et bedre resultat.

Sådan siger formanden for Kreds Nordjylland, Jytte Wester, efter det torsdag eftermiddag stod klart, at flertallet af sygeplejerskerne har sagt nej til overenskomstaftalerne med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening. På statens område var der flertal for et ja. Det skriver Dansk Sygeplejeråd på sin hjemmeside.

- Uanset, om man har stemt ja eller nej, er sygeplejerskerne enige om, at vi har et lønefterslæb, der skal gøres noget ved. Lønnen afspejler på ingen måde den uddannelse og det ansvar, sygeplejerskerne løfter på sygehuse og i kommunerne hver eneste dag, siger Jytte Wester.

På mandag mødes Hovedbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd og samme dag er de nordjyske tillidsrepræsentanter indkaldt til orienteringsmøde om det videre forløb.

- I første omgang handler det om at få arbejdsgiverne til at forstå, at de er nødt til at komme tilbage til forhandlingsbordet, hvis de vil sikre, at det danske sundhedsvæsen har tilfredse sygeplejersker – og dermed kan fastholde og rekruttere sygeplejersker i fremtiden.

Jytte Wester påpeger, at sygeplejerskerne med afstemningen ikke bare sender et signal til arbejdsgiverne, men også til politikerne.

- Ligestillingsminister Peter Hummelgaard sagde for nyligt, at de kvindedominerede fags lønefterslæb skal løses ved overenskomstforhandlingerne. Nu må vi så endnu en gang se, om det kan lade sig gøre. Ellers må politikerne tage ansvar. Signalet fra sygeplejerskerne er i hvert fald klart: Der skal gøres op med årtiers lønefterslæb, siger Jytte Wester.