LIGE NU:

Nordjyske talenter kæmper om titlen som Årets Unge Forsker

20 nordjyske forskertalenter kæmper om at gå videre til landsfinalen i København.

Pernille Hejlmann Vinge går i 3.g på Hasseris Gymnasium, og hun er samtidig et ungt forskertalent. Hun har undersøgt koffeinindholdet i flere forskellige typer kaffe – herunder en koffeinfri kaffe for at se, om kaffen rent faktisk var koffeinfri.

- Det viste sig, at den var næsten koffeinfri. Der var en lille smule koffein i, men det var så lidt, at det ikke har nogen betydning. 

- Man skal drikke fire liter koffeinfri kaffe, for at det skal svare til en almindelig kop kaffe, og drikker man fire liter kaffe, så når det ikke at blive optaget i kroppen, forklarer Pernille Hejlmann Vinge. 

Den unge forsker sendte projektet ind til talentkonkurrencen Unge Forskere. Det viste sig at være en god idé. Pernille Hejlmann Vinge kom direkte i den regionale semifinale, der afvikles i dag på Aalborghus Gymnasium.

Pernille Hejlmann Vinge har forsket i koffein og kaffe.

Pernille Hejlmann Vinges interesse blev fanget af kaffen, fordi Danmark er blandt de mest kaffedrikkende nationer i verden. 

- Jeg synes, at det er en problemstilling, fordi flere og flere indtager koffein, også unge. Derfor synes jeg, at det er interessant at se, hvad det gør ved kroppen og hjernen, siger hun. 

Kæmper om finaleplads

Med udtagelsen til semifinalen får hun nu chancen for at kvalificere sig til den store, nationale finale i København i april med kongelig deltagelse, hvor årets Unge Forsker 2018 kåres.  

I Aalborg er det unge talent i konkurrence med 20 andre nordjyske scienceprojekter. Projekterne spænder vidt med titler som fremtidens tøj, bakteriefrie hænder og bæredygtig energi i motionscentret.  

En dommer-jury bedømmer projekterne på, hvor god idéen er, hvor dygtige de unge talenter er til at anvende den naturvidenskabelige metode og hvor godt, projektet er formidlet. Programleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck, siger:

- Unge Forskere arbejder for at finde, anerkende og udfordre nye, unge talenter inden for naturvidenskab og teknologi. Her får de mulighed for at dyrke deres interesse for science, og i konkurrence med landets bedste unge forskere kan de nå helt nye højder. Alle elever skal blive så dygtige, som de kan – også de mest talentfulde.

Både for junior og senior

På dagen er der både en juniorkonkurrence for grundskolen og en seniorkonkurrence for elever fra tekniske og fra almene gymnasier. I alt 40 projekter konkurrerer om at slippe gennem dommerjuryens nåleøje, heraf går 20 videre.

De 20 vinderprojekter skal deltage i den nationale finale ved Science i Forum i København, som afvikles d. 22.- 24. april. Her skal de kæmpe mod unge fra hele Danmark om titlen som Årets Unge Forsker 2018 i junior- og seniorrækken, om pengepræmier på i alt 300.000 kr. og om chancen for at deltage i store konkurrencer i udlandet.

Præmien overrækkes af H.K.H. Prins Joachim og undervisningsminister Merete Riisager.

Årets Unge Forsker kåres i år for 30. gang. Talentkonkurrencen er arrangeret af Astra, Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed. I alt har knap 1.729 projekter fra hele landet været tilmeldt konkurrencen. Heraf er 200 gået videre til fem regionale semifinaler.

For Pernille Hejlmann Vinge er ambitionen at bringe kaffe-projektet hele vejen til finalen i København. 

- Jeg håber på at levere nogle gode oplæg, og forhåbningen er også at gå videre, men der er rigtig mange gode oplæg, så det er svært, siger Pernille Hejlmann Vinge.

PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

Lad dig ikke friste: Snyd med coronapas kan koste en plet på straffeattesten

sandskulpturer 7

play Attraktioner gør klar til at åbne torsdag

Prototype på eldrevet passagerfærge der skal kunne sejle autonomt mellem Nørresundby og Aalborg.

Fjordbus over Limfjorden: Selvsejlende elfærge forventes klar i 2022

112 alarm politi politibil

Hasarderet kørsel og hærværk foran børnehavebørn

PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

Lad dig ikke friste: Snyd med coronapas kan koste en plet på straffeattesten

sandskulpturer 7

play Attraktioner gør klar til at åbne torsdag

Til forsiden

Til forsiden