LIGE NU:

Nordjyske virksomheder med milliontab: - Vores bundlinje er stort set væk

To ugers nedlukning har kostet ordrer og millioner af kroner i tabt omsætning. Derfor glæder nordjyske virksomheder sig over genåbningen, men krisen er langt fra ovre, lyder det. For selvom medarbejderne igen kan komme på arbejde, så vil konsekvenserne kunne mærkes længe.

Der er stille i produktionen på bygge-virksomheden Cantona System i Sæby for tiden.

Virksomheden ligger i Frederikshavn Kommune og blev dermed ramt af de restriktioner, som statsminister Mette Frederiksen (S) meldte ud for to uger siden, da syv nordjyske kommuner blev lukket ned. 

- Det har kostet voldsomt mange penge. Vi kigger lige nu ind i at have mistet omkring 70 procent af vores omsætning, siger administrerende direktør Morten W. Stausgaard.

Nedlukningen har ramt dobbelt hårdt på virksomheden, for ikke nok med at medarbejderne og kunderne ikke har kunne møde op hos Cantona, så har man heller ikke kunne køre byggeelementer og andre varer ud til kunder, som bor udenfor de syv kommuner. 

- Vi har fire projektledere i gang på fuld tid lige nu for at omprojektere og få andre underektreprenører ind. Men jeg tvivler på, at det går så stærkt, som vi gerne vil have det, siger direktøren.

Borgmester: - Vi har taget én for holdet

Genåbningen betyder, at Cantona og andre virksomheder, som har været berørt af nedlukningen igen kan operere på normale vilkår. 

Genåbningen var i følge erhvervslivet også tvingende nødvendig nu.

- Mange har booket ordrer andre steder end ved deres vanlige leverandører. Og de ordrer skal de jo ud af, før de nordjyske virksomheder kommer tilbage på banen. Og de skal også kompenseres – også langt ud over den 3. december, siger Niels Bay Christensen, der er erhvervsdirektør hos Erhvervshus Nord.

Efter to ugers nedlukning er der behov for massiv hjælp til erhvervslivet.

quote Vi er nødt til at få hjælp – vi har taget en for holdet her.

Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn kommune

et understreger de nordjyske borgmestre, som i eftermiddag holdt møde med erhvervsministeren om behovet for hjælp til regionen. 

- Det her har været rigtigt, rigtigt dyrt og det er ikke ovre ved, at vi nu er lukket op. Og her er vi nødt til at få hjælp – vi har taget en for holdet her, siger borgmester i Frederikshavn kommune, Birgit S. Hansen.

Nedlukningen i Nordjylland berører 16.000 virksomheder og 126.000 beskæftigede. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

I Sæby har 2020 også forandret meget hos Cantona System.

- Vi taler om en bundlinje, der stort set er væk. Vi har fået tilbudt noget fra vækstfonde og des lignende, og det er vi selvfølgelig glade for, men pengene skal jo tilbage igen. Du får jo ikke erstattet én-til-én. De penge, vi skal betale tilbage igen, svarer til tre fuldtidsingeinører per måned i omkostninger, fortæller virksomhedens administrerende direktør.

Selv om produktionen nu kan genoptages for fuld kraft, så har 2 ugers nedlukning haft vidtgående konsekvensker, så alt er ikke bare igen som det plejer.

- Vi kommer til at lukke vores produktion ned i december, fordi vi ikke har godkendelser fra bygherrerne. Og den slags koster 5-6 millioner.

Se reportagen fra Cantona System i Sæby:

Virksomhederne har mistet ordrer og tabt millioner af kroner i omsætning på to ugers nedlukning, og der er behov for store hjælpepakker, lyder det fra kommuner og erhvervsliv.
310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

Til forsiden

Til forsiden