02:26

Erhvervslivets vilkår har fyldt for lidt i valgkampen.Det melder flere virksomhedsledere ud i dag – også her i Nordjylland, hvor der er særlige udfordringer for erhvervslivet at tage fat på.

Nordjyske virksomhedsledere: Erhvervslivet fylder for lidt i valgkampen

Jacob Risgaard mener, at der har været snakket for meget om at bruge penge, og ikke hvor pengene skal komme fra.

167.000 nordjyder er ifølge Dansk Industri beskæftiget i det private erhvervsliv.

Læs også Arla fyrer 75 medarbejdere i Nordjylland

Men ifølge to nordjyske erhvervsledere, har emnet ”erhvervsliv” ikke været nemt at spore i valgkampen.

- Jeg tænker lidt ligesom i min egen butik her. Hvad kommer ind og hvad skal ud? Men fokus på, hvad der kommer ind i den danske statskasse, det har været utroligt manglende, siger Bo Hammer Pedersen, driftsdirektør og medejer af Nørresundby-virksomheden Aviatec – og den holdning er han ikke ene om, blandt nordjyske erhvervsledere.

- Det, jeg har hørt i valgkampen, som jeg synes er helt vildt, det er, at der har været 100 procent fokus på, hvordan vi bruger pengene og 0 procent fokus på, hvordan vi reelt kommer til at tjene dem, siger Jacob Risgaard, direktør i Coolshop.

Begge direktører begrunder efterspørgslen på et større erhvervsfokus i valgkamp med, at pengene til en styrket velfærd via skat skal tjenes i det private erhvervsliv.

Hos to af de nordjyske folketingspolitikere, der har haft erhvervslivet som særligt politisk ansvarsområde, modtages kritikken forskelligt.

- Jeg kan da godt forstå, at erhvervslivet kigger på den her valgkamp og tænker ”hold da op, hvor er der mange politikere, der har travlt med at love og bruge pengene”. Men vi i Venstre har jo lanceret en 17-punktsplan for at sikre, at der fortsat er rigtigt godt gang i hjulene i Danmark, siger Torsten Schack Petersen, erhvervsordfører for Venstre.

Læs også Bladt Industries lander kæmpeordre

Ifølge den nordjyske kollega i Folketingets erhvervsudvalg, Lisbeth Bech Poulsen, er det dog de utilfredse erhvervsledere, der skal justere deres syn på, hvad erhvervspolitik er.

- Det er den samme gamle sang om, at nu skal der skattelettelser til og så videre. Men det er altså også erhvervspolitik at holde op med at spare på uddannelser, at sige at man skal tage lærlinge og praktikanter, samt at lægge en grøn og ambitiøs plan, siger Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører for Socialistisk Folkeparti.

Ifølge Dansk Industri bliver der hvert år udbetalt 51,5 milliarder lønkroner til nordjyderne i det private erhvervsliv.