Norge skal igen se på dødsfærge

Ny rapport om Scandinavian Star på vej. Danmark vil bede Norge vurdere nye oplysninger.

Danmark vil nu bede de norske myndigheder om igen at kigge på forløbet af den brand, der i 1990 kostede 159 mennesker livet på færgen Scandinavian Star.

Rigsadvokaten orienterede onsdag medlemmerne af Folketingets Retsudvalg om sin foreløbig undersøgelse af færgetragedien.
 
Ifølge Ritzaus oplysninger vil Rigsadvokaten om kort tid offentliggøre den nye redegørelse, hvor han vurderer en række nye oplysninger fra svenske brandteknikere.
 
Rigsadvokaten konkluderede allerede i 2005, at der ikke var grund til at genåbne efterforskningen. Men siden er svenske brandteknikere kommet med opsigtvækkende vurderinger af brandforløbet på færgen.
 
Det er blandt andet kommet frem, at nogle af brandene om bord først opstod længe efter, at den første brand var opdaget - og først efter, at den mand, man ellers har anset for at være gerningsmanden, skulle være omkommet.
 
Nogle af brandene opstod samtidig på steder, hvor ventilationsanlægget kunne føre dem rundt i skibet. Den tragiske brand har lige siden været omgivet af mange teorier, herunder, at der i virkeligheden var tale om et forsøg på forsikringssvindel.
 
Hos Rigsadvokaten ønsker man indtil videre kun at bekræfte, at man onsdag har orienteret politikerne, og at en endelig rapport vil være klar i næste uge.
 
Men foreholdt de nye oplysninger siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, at hun er glad for, at man fra myndighedernes side nu tager de svenske vurderinger alvorligt.
 
- Jeg er meget tilfreds med det, hvis man nu er villig til at se på de nye oplysninger, siger hun.
Når vurderingerne fra svenskerne skal sendes til Norge, hænger det sammen med, at Danmark, Norge og Sverige delte efterforskningen imellem sig. Det var således Norge, der skulle undersøge årsagen til branden.

Forsiden lige nu