Nu kan endnu flere nordjyder redde liv

Foto: Region Nordjylland

Region Nordjylland indfører nu sin tredje frivillige ordning, hvor borgere hjælper borgere.

Læs også Regioner vil have fælles hjerteløber-ordning

Hvert minut tæller, når en person falder om med hjertestop. Det er med den tanke i baghovedet, at Region Nordjylland nu indfører sin tredje frivillige ordning, hvor borgere hjælper borgere - nemlig TrygFonden Hjerteløber.

Det er et af resultaterne af årets budgetforhandlinger for 2020 i Region Nordjylland, efter TrygFonden har tilbudt selv at betale ordningen de første fem år.

- At styre et regionalt budget er en konstant afvejning af, hvordan vi får maksimal udbytte af hver eneste krone til fordel for de nordjyske borgere. Derfor er jeg så glad for, at vi med TrygFondens generøse tilbud kan udbygge et endnu mere fintmasket net til at gribe de hjertestop-tilfælde, hvor tid er af så afgørende betydning, siger regionsrådsformand, Ulla Astman (S).

Nordjysk tradition for at træde til

I Region Nordjylland har man en stærk tradition for at træde til for hinanden

Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden

TrygFonden har vurderet, at man i Region Nordjylland samlet set kan rekruttere op mod 8000 hjerteløbere via ordningen. Ordningen fungerer ved, at man downloader appen Trygfonden Hjerteløber og derefter registrerer sig i appen som aktiv hjerteløber.

Herefter kan man, når ordningen bliver endeligt aktiveret i Region Nordjylland, blive alarmeret via regionens akutberedskab, hvis der er et formodet hjertestop i nærheden. Og alle kan tilmelde sig ordningen, fortæller Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

- I Region Nordjylland har man en stærk tradition for at træde til for hinanden. Det er de eksisterende førstehjælperordninger i regionen gode eksempler på. Vi tror på, at TrygFonden Hjerteløber kan blive et godt supplement til de eksisterende ordninger og håber, at mange allerede i dag vil downloade appen og registrere sig som hjerteløbere, siger Grethe Thomas.

- Alle kan gøre en forskel ved hjertestop. For at blive hjerteløber er det derfor ikke et krav, at du har været på kursus i genoplivning. Det er en generel anbefaling, men det vigtigste er, at du er klar til at træde til, og at personen med hjertestop får hurtig hjælp med hjertelungeredning og hjertestarter.

Om TrygFonden Hjerteløber:

  • TrygFonden Hjerteløber er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Præhospitalet i Region Midtjylland, Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, hjertestopforskere og TrygFonden.
  • Når man er tilmeldt som frivillig i TrygFonden Hjerteløber, vil man kunne blive kaldt ud, hvis man befinder sig nær et hjertestop i enten Region Nordjylland, Region Midtjylland eller Region Hovedstaden.
  • Hjerteløberne modtager via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra regionernes Akutberedskab, når der er et formodet hjertestop i nærheden.
  • Hjerteløberne alarmeres via appen og guides i at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.
  • Akutberedskabet alarmerer ca. 20 hjerteløbere pr. hjertestop. Erfaringer fra Region Hovedstaden viser, at cirka halvdelen ser alarmen og reagerer på den.
  • TrygFonden Hjerteløber er den største af sin art i Danmark.
  • Der er nu på landsplan 67.000 registrerede hjerteløbere. De 3.300 er registreret som bosiddende i Region Nordjylland. I Region Nordjylland kan man tilmelde sig, men man vil altså først modtage beskeder, når ordningen træder i kraft.
  • Danmark er med i toppen internationalt, når det handler om at bruge moderne teknologi til at redde liv ved hjertestop. TrygFonden står bag TrygFonden Hjertestart og TrygFonden Hjerteløber, som begge er apps, der gør det muligt for danskerne at finde hjertestartere og melde sig frivilligt til at hjælpe ved hjertestop.
  • Projektet gik i luften den 1. september 2017 i Region Hovedstaden og den 16. oktober 2018 i Region Midtjylland. Region Nordjylland offentliggør den 16. oktober 2019, at TrygFonden Hjerteløber nu også bliver aktiv i regionen.
Se mere

Den tredje frivillige ordning i Nordjylland

I forvejen har Region Nordjylland to frivillige ordninger – 112 Akuthjælper og SMS-Hjertestop - der tilsammen har mere end 1500 engagerede nordjyder tilknyttet. Det særlige ved de to eksisterende frivillige ordninger i Nordjylland, er, at et korps af frivillige er gået sammen i lokalområdet.

Man er derfor en sammentømret flok, der hjælper hinanden før, under og efter, at der er behov for at rykke ud. 112 Akuthjælper adskiller sig yderligere, idet de frivillige her får særlig uddannelse af Region Nordjylland og dermed kan tage sig af en længere række problemer udover hjertestop, såsom mindre forbrændinger, brud, insulinchok eller vejrtrækningsbesvær.

Forsiden lige nu