Ny Børnesundhedsprofil: Flere piger i folkeskolen er ensomme
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Omtrent hver tredje pige i femte og ottende klasse føler sig ensomme. Det viser Børnesundhedsprofilen 2021, som netop er blevet offentliggjort.
Der er de seneste år kommet mere fokus på mental sundhed og trivsel. Alligevel viser en ny undersøgelse, at flere og flere piger føler sig ensomme.
De dystre tal i Børnesundhedsprofilen 2021, som har til formål at belyse, hvordan børn og unge har det i Nordjylland, viser, at 35 procent af ottendeklassespigerne kæmper med ensomhed, mens tallet for pigerne i femte klasse lyder på 31 procent.
Undersøgelsen viser, at der fortsat er behov for at sætte tidligt ind med forebyggende indsatser og sundhedsfremme
Mads Duedahl (V), regionsrådsformand, Region Nordjylland
Børnesundhedsprofilen bliver lavet hver fjerde år, og i 2017 følte 26 procent af pigerne i femte klasse sig ensomme, mens tallet for ottendeklasserne var 27 procent.
Dermed går det altså den gale vej på området vedrørende ensomhed.
Langt de fleste børn trives
Dog er der, ifølge regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), også opløftende nyt fra undersøgelsen
- Vi ser heldigvis, at langt de fleste børn og unge trives og har fornuftige sundhedsvaner. Undersøgelsen viser, at der fortsat er behov for at sætte tidligt ind med forebyggende indsatser og sundhedsfremme, siger han og fortsætter:
- Særligt kan vi se, at vi fortsat skal styrke fokus på den mentale sundhed og trivsel, men samtidig kan vi glæde os over, at flere børn og unge er fysisk aktive i fritiden, og at langt de fleste børn og unge i Nordjylland føler sig sunde og raske. Dog er der desværre sket en stigning i, hvor meget alkohol de unge drikker.
Region Nordjylland og de 11 nordjyske kommuner har i samarbejde lavet undersøgelsen, hvor 7100 elever har besvaret et spørgeskema i perioden mellem den 15. august og 15. oktober 2021.
Du kan dykke ned i undersøgelsen her
Det fremgår også af undersøgelsen, at hvert tredje barn sover mindre, end hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler.