Ny enhed opklarede grov svindelsag: Nordjysk mand "solgte" samme vare 197 gange
Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix
På seks måneder har politiets nye enhed, der håndterer og efterforsker økonomisk IT-kriminalitet modtaget 12.000 anmeldelser. 869 af de anmeldelser har rødder i Nordjylland.
Kriminalitet flytter sig i stigende grad fra virkeligheden og ud på internettet hvor danskere svindles for millioner af kroner hvert år. Alene i 2. halvår af 2018 blev Dankort misbrugt for lige over 14 millioner kroner i forbindelse med handel på nettet. Tallet er heldigvis faldende og opgørelsen for 2. halvår 2016 viser at misbruget dengang var mere end dobbelt så stort i forbindelse med nethandel.
Det vidner om, at der fra alle sider er kommet ekstra fokus på denne usynlige og på mange måder uhåndgribelige type af kriminalitet: Økonomisk IT-kriminalitet.
Banker og udbydere af betalingskort sikrer sig bedre, internetbutikkerne sikrer sig bedre og det samme gør forbrugerne, der i de senere virkelig har fået lektier for, når det handler om at afkode, hvad der er et godt tilbud og hvad der er lusket svindel i en af Internettets mørke afkroge.
Ny politienhed oprettet
Også politiet har øget deres fokus på økonomisk IT-kriminalitet og i december 2018 blev LCIK - det Landsdækkende Center for IT-relateret økonomisk Kriminalitet - så oprettet. Her har man øjnene stift rettet med den her type af forbrydelser, der desværre er et område i vækst. Centret har til opgave at foretage den indledende efterforskning af sager vedrørende økonomisk IT-kriminalitet og så skal de forebygge selvsamme kriminalitet.
Det er nu godt et halvt år siden LCIK så dagens lys og i den sammenhæng har LCIK samlet en statistik over antallet af anmeldelser, der er sket fra centrets opstart til maj 2019, og det er desværre ikke små tal, der er at finde i opgørelsen.
Over 12.000 anmeldelser på landsplan
12.162 gange har det nye center modtaget anmeldelse om en forbrydelse, der falder inden for deres felt. Et felt der spænder over alt fra afbresning, forskellige former for bedrageri, misbrug af netbank og betalingskort og så den type af kriminalitet, der udgør over en tredjedel af alle sagerne: Samhandel.
Samhandel dækker over salg mellem private. Det vil sige salgsannoncer i for eksempel Den Blå Avis, Gul & Gratis, i Facebook-grupper eller hvor der ellers finder digitale handler mellem private sted.
Samhandel står for hele 4209 anmeldelser, men det tal dækker ifølge politiet over at en enkelt gerningsmand kan trække tråde til rigtig mange anmeldelser.
- Et godt eksempel er en sag fra Nordjyllands politi, hvor LCIK har bidraget til opklaring af i alt 197 forhold om bedrageri begået af den samme gerningsmand. Gerningsmanden oprettede en salgsannonce, som mange borgere reagerede på. Borgere overførte penge, men varen dukkede aldrig op, udtaler Trine Møller, der er centerchef i LCIK i en pressemeddelelse. Gerningsmanden blev senere dømt for alle 197 tilfælde af svindel.
Så mange anmeldelser kom fra Nordjylland:
Artiklen fortsætter efter grafikken
Statistik bruges til forebyggelse
Den samlede statistik som politiet har sendt ud er inddelt i kriminalitetstyper og politikredse, men politiet har adgang til en markant mere detaljeret statistik om de mange anmeldelser. Og det skal gerne hjælpe dem til at forebygge at kriminaliteten overhovedet finder sted.
- Vi har et rigtig godt overblik over, hvilke typer for it-relateret økonomisk kriminalitet, danskerne anmelder. Samtidig ved vi også, hvilke dele af befolkningen, der udsættes for særlige former for kriminalitet. For eksempel hvor anmelderen kommer fra, deres alder og så videre. Det betyder, at vi løbende kan lave meget præcise, målrettede forebyggelseskampagner, udtaler Trine Møller og fortsætter:
- Det har vi blandt andet gjort i forbindelse med, at vi kunne se en tendens til, at især ældre borgere blev franarret personlige oplysninger over telefonen. Så snart vi blev opmærksomme på problemet, gik vi ud og advarede via en række platforme og samarbejdspartnere. Det samme har vi gjort med CEO-fraud og salg af falske festivalbilletter. Det er den type initiativer, der forhåbentlig er med til at knække kurven for it-relateret økonomisk kriminalitet.