Ny kirkegård kan koste lodsejere levebrødet

John Bunde og Børge Madsen frygter, at de snart mister muligheden for at dyrke deres landbrugsjord. Foto: Ivan Johan Hansen

I disse dage går flere lodsejere Aars og venter i spænding. På mandag afgøres det nemlig, om de fortsat må bruge den markvej, der sikrer dem adgang til deres jord, og dermed deres indtægtskilde.

Børge Madsen og John Bunde er meget bekymrede. De to mænd udlejer nemlig jord til en landmand, men den markvej, der sikrer landmanden adgang til markerne med moderne landbrugsmaskiner, risikerer nu at blive lukket.

De to mænds jord ligger forenden af den markvej, som Aars Menighedsråd ønsker at inddrage i forbindelse med anlæggelsen af en ny annekskirkegård på Oustrupvej i Aars.

- Vi skal køre med maskinerne når vi sår, og når vi høster, og det er rundt regnet i alt otte gange årligt, så vi kommer jo ikke til at genere kirkegården, siger Børge Madsen til TV2/NORD.

Det er Aars Menighedsråd, der ejer jorden, og de har nu søgt om dispensation til den lokalplan, hvor der tages hensyn til bevaring af vejen. Dermed har striden om vejen flyttet sig videre ud til parternes advokater.

- Lodsejernes chance er selvfølgelig afhængig af, hvad bevis lodsejerne kan føre for, at de har vundet hævd på, at der har været mangeårig brug af vejen, men den chance har de bare ikke haft mulighed for at udnytte endnu, men hvis de kan det, så har de vejret, og så kan man ikke give dispensation på ordentlig vis fra kommunens side, siger lodsejernes advokat, Henrik Skaarup fra Advokatfirmaet Henrik Skaarup, til TV2/NORD.

Hverken advokat for Aars Menighedsråd eller menighedsrådet selv, ønskede fredag at stille op til interview til TV2/NORD. For lodsejerne er der blot tilbage at vente.

- Jeg håber det ender med at vi sætter os ned, og får snakket om det her som voksne mennesker, siger lodsejer, John Bunde, til TV2/NORD.
 
Det er mandag, at Vesthimmerlands Kommune skal tage stilling til dispensationsansøgningen.

Forsiden lige nu