Foto: Rune Borre-Jensen (arkiv)

Ny læge på vej til lægetyndt område

Brønderslev, Jammerbugt, Morsø eller Thisted kan se frem til snart at få en ny læge til området. De fire områder er nogle af dem, der er aller tyndest, når det gælder lægedækningen.

56-årige Janos Kiszler er på vej som ny praktiserende læge til et af regionens udkantsområder. Men før han kan stå på egne ben, skal han læres op under danske forhold i en praksis i Brønderslev.

Janos Kiszler kommer oprindeligt fra Ungarn, hvor han var praktiserende læge i 27 år indtil august 2012. På det tidspunkt fik han en introduktionsansættelse hos praktiserende læge Kaj Bernth i Brønderslev, og her er han nu under oplæring, hvor han skal lære at mestre den danske adfærd og sproget i forhold til patienterne.

At Janos Kiszler rykker fra Ungarn til Nordjylland hænger primært sammen med, at hans kone de seneste fire år har været ansat som afdelingslæge på Klinik Diagnostik på Sygehus Vendsyssel, Hjørring.

- Min kone og jeg har besluttet, at vores fremtid ligger i Nordjylland, og derfor ønsker jeg at slå mig ned som praktiserende læge i Nordjylland, hvor der enkelte steder er mangel på praktiserende læger. Her vil jeg gerne være med til at gøre en forskel, siger læge Janos Kiszler.

Brønderslev, Jammerbugt, Morsø og Thisted er de fire kommuner, som Region Nordjylland har ekstra fokus på at rekruttere nye læger til, så lægedækningen kan sikres.

Derfor glæder det regionsrådsformanden, at der nu er en ny læge på vej til et af de områder, hvor der i dag er mangel på læger.

- Vi har netop fokus på at tiltrække nye læger til disse områder. Da Janos Kiszler kommer fra Ungarn har vi regionspolitikere netop valgt at bakke økonomisk op omkring denne introduktionsansættelse og betale ti måneders løn og danskundervisning til ham. Vi forventer efterfølgende, at Janos Kiszler vil nedsætte sig som praktiserende læge i et af de områder, hvor vi har brug for flere nye læger, siger regionsrådsformand Ulla Astman (Soc.dem.).

De næste fire måneder får Janos Kiszler intensiveret sin danskundervisning, så det forventes, at han kan kommunikere forståeligt med de nordjyske patienter, siger praktiserende læge Kaj Bernth, som Janos Kiszler er under oplæring hos i Brønderslev.

- Jeg har ønsket at bakke op om, at Janos Kiszler bliver oplært til danske forhold i almen praksis. Skriftligt har han leveret højeste karakterer, og vi er nu ved at give ham et ekstra skub i forhold til at tale forståeligt dansk. Han er en meget faglig dygtig kompetent almen mediciner, siger praktiserende læge Kaj Bernth.