Ny lov: Større betaling til ægdonorer

Foto: Daniel Mikkelsen

Tidligere har en ægdonor fået det samme beløb som sæddonorer - men det skal nu være slut. Nu skal ægdonorer kompenseres i højere grad, i håb om at skaffe flere donorer.

- Vi skal ikke have, at der er nogle, som tjener penge på at levere noget fra deres krop, men vi har politisk fokuseret på det her og vi er også lige på vej med, at sundhedsstyrelsen kommer med en ny bekendtgørelse som gør regler og forhold ganske anderledes, siger Flemming Møller Mortensen, folketingsmedlem og sundhedsordfører (S).

I Sverige har man lavet forsøg, hvor man udbetalte 11.000 SEK som kompensation til ægdonorer, det betød at de ikke længere manglede æg. Den kompensation har slet ikke været på samme niveau i Danmark, her har donorer fået udbetalt 500 kroner i kompensation.

- Vi er politisk enige om på Christiansborg, at hæve beløbet, fordi det at være ægdonor er altså noget helt andet end at være sæddonor. Derfor vil vi nu give 400 kroner per gang man kommer til klinikken, og når man skal have udtaget ægget, som tager længere tid, der får man 800 kroner. Det betyder, at beløbet kommer op at ligge på 2500 kroner, som en ægdonor får i kompensation, siger Flemming Møller Mortensen.

I adskillige år har der været mangel på æg i de danske fertilitetsklinikker, da det er en omstændig proces at donere æg.

Som ægdonor skal du stikke dig i maven med hormoner i ti dage. Du skal til løbende scanninger af æggestokkene. Derefter skal der laves en ægudtagning, som kan være meget smertefuld. Det hele skal passe ind i en større logistisk plan. Det betyder at man skal tage 2-3 uger ud af kalenderen og møde op på klinikken 5-6 gange.

- Vi håber at det får virkning, for vi ønsker fra Christiansborg, at der skal være væsentlig bedre mulighed for at få en ægdonation, siger han.

Det er ulovligt at sælge æg i EU, men landende kan individuelt bestemme hvilket beløb, man anser for at være en passende økonomisk kompensation.

Forsiden lige nu