LIGE NU:

Ny motorvej: Himmerlandske borgmestre uenige om linjeføringen

En eventuel ny midtjysk motorvej kan have to forskellige linjeføringer gennem Himmerland. Borgmestrene ønsker, at motorvejen placeres i netop deres kommune.

Vejdirektoratet har netop afsluttet en 25 millioner kroner dyr forundersøgelse for en midtjysk motorvej. Undersøgelsen peger på to mulige løsninger for, hvordan motorvejen bliver koblet på den nordjyske motorvej E45.

Selvom de himmerlandske borgmestre er enige om, at en midtjysk motorvej er en god idé, er der stor uenighed om linjeføringen.

 
 

Et af de steder, hvor man håber på en motorvej tæt på, er hos stålvirksomheden Treco i Aalestrup, hvor nærheden til en motorvej kan udvikle virksomheden.

- Vi får lettere ved at transportere vores varer. Vi vil få en større mulighed for at rekruttere medarbejdere i en radius, der er lidt længere væk, end vi gør i dag, siger Trecos administrerende direktør, Lars Vadsholt Jørgensen.

Også Vesthimmerlands borgmester ser store perspektiver i den midtjyske motorvej.

- Der er en god udvikling Himmerland, og det er der faktisk i hele Nordjylland. Det momentum må vi ikke tabe, siger Per Bach Laursen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune.

quote Jeg vil selvfølgelig gerne have den løsning, hvor man kobler på lige nord for Hobro. Men det er jo fordi, at Vejdirektoratets beregninger er præcis de samme, som vi har lavet.

Mogens Jespersen, borgmester, Mariagerfjord Kommune

Mariagerfjord ønsker Rørbæk-linjeføring

Én af de linjeføringer, Vejdirektoratet anbefaler, går fra E45, Rørbæk ved Hobro, ned gennem Mariagerfjord Kommune, inden den bliver koblet på resten af en ny, midtjysk motorvej.

- Jeg vil selvfølgelig gerne have den løsning, hvor man kobler på lige nord for Hobro. Men det er jo fordi, at Vejdirektoratets beregninger er præcis de samme, som vi har lavet, siger borgmester i Mariagerfjord Kommune Mogens Jespersen.

Vesthimmerland ønsker Sønderup-linjeføring

Det andet forslag til en linjeføring, går fra E45 allerede ved Sønderup i Rebild Kommune og følger rute 13, inden også den møder resten af motorvejen ved Løvel nord for Viborg.

Borgmester Per Bach Laursen fra Vesthimmerlands Kommune peger på, at nærhed til en motorvej betyder meget for udviklingen i en kommune, og han ser da også den sydlige del af Vesthimmerland som en vinder i forbindelse med en midtjysk motorvej.

Det kan godt være, de har store drømme i Vesthimmerland, men ifølge Mariagerfjord-borgmesteren er der tungtvejende argumenter for en Rørbæk-forbindelse.

quote Med en Sønderup-linjeføring får vi aflastet rute 13 meget mere, end vi gør i dag.

Per Bach Laursen, Vesthimmerlands Kommune

- Vi er nødt til at kigge på økonomi. Den forrentning, der er samfundsmæssigt, er betydelig bedre med en Rørbæk-forbindelse. Den anden løsning koster over en milliard mere, siger Mogens Jespersen.

Men borgmester-kollegaen fra Vesthimmerland siger, at Vendsyssel vil have større gavn af en forbindelse der går over Sønderup i stedet for ned til Rørbæk.

- Men en Sønderup-linjeføring får vi aflastet rute 13 meget mere, end vi gør i dag, siger Per Bach Laursen.

Selvom der er lavet en forundersøgelse til adskillige millioner, er det langt fra sikkert, at motorvejen kommer til gå forbi Treco foreløbig. Folketingspolitikerne har endnu ikke taget stilling til, om en midtjysk motorvej overhovedet skal realiseres – alligevel drømmer direktøren videre, om en fremtidig motorvej.

- Vi har jo ambitioner om at udvikle den her virksomhed. Derfor skal vi have den bedste arbejdskraft, og vi forventer at skulle tiltrække mange medarbejdere også i årene fremover, siger Lars Vadsholt Jørgensen.

Transportminister prioriterer 3. Limfjordsforbindelse

I eftermiddag var transportminister Benny Engelbrecht (S) i Hobro for at mødes med Mariagerfjord-borgmester Mogens Jespersen.

De skulle blandt andet drøfte linjeføringen for den midtjyske motorvej. Inden det møde kunne ministeren dog fortælle, at det nok kommer til at trække ud med at få bygget motorvejen. Ministeren vil hellere prioritere en 3. Limfjordsforbindelse:

Transportminister Benny Engelbrecht (S) talte i dag med Mariagerfjord Kommunes borgmester, Mogens Jespersen, om en eventuel ny midtjysk motorvej.
Stine Rex

Stine Rex vil slå danmarksrekord og sætte fokus på organdonation

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

fokus.. på vores vilde natur

play Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

play TV: Amerikanske F-16-jagere landede på Flyvestation Aalborg

Stine Rex

Stine Rex vil slå danmarksrekord og sætte fokus på organdonation

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

fokus.. på vores vilde natur

play Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

Til forsiden

Til forsiden