LIGE NU:

Ny nordjysk hjemmeside tager kampen om sund mad op

Sunde børn er glade børn. Sunde børn har nemmere ved at få flere venner. Sunde børn klarer sig ofte bedre i skolen. Sunde børn har større chance for at leve længere og bedre. Sådan lyder velkomsten til en ny nordjysk hjemmeside GnaskeHelten.dk. Her kan fo

Bag hjemmesiden står Anna Marie Thusgård Pedersen, hun er skolelærer i Frederikshavn og selv mor til fire børn.
- Jeg har gennem mit arbejde erfaret, hvor afhængige børnene er af en sund og nærende kost. Det er en enorm kraftanstrengelse at lære at læse med kun en skive franskbrød i maven. For fire år siden lavede jeg en undersøgelse i min 2. klasse, og jeg opdagede, hvor mange børn, der trods god familiebaggrund, kom i skole på dårlig morgenmad. Derfor lavede jeg et forløb om sund mad og efter aftale med forældrene, en kontrakt med børnene om at spise sund morgenmad, sundt mellemmåltid i frikvarteret og en sund madpakke hver dag i en måned. I løbet af den måned oplevede flere af børnene og deres familier en forandring - nogle børn havde ikke længere hovedpine, en dreng tog sunde kg på og andre blev simpelthen mere modige til at smage forskellige slags sunde madvarer, fortæller Anne Marie Thusgård Pedersen.
Også på hjemmefronten kender hun til de hurtige løsninger, når børnene bare skriger efter sukker og dårlig mad.
- Vores førstefødte spiste alt, hvad der blev serveret, men så kom de tre andre og udfordrede os. En af vores sønner var ekstremt kræsen og uden særlig appetit, han ville have franskbrødsmadder og kakao, og jeg blev selvfølgelig bekymret og søgte hjælp i mange bøger og foredrag - men fik ikke megen hjælp til at få det til at fungere i praksis. Lige siden har jeg derfor været optaget af at opfinde et godt redskab til andre familier i lignende situation, siger Anna Marie Thusgård Pedersen.
Hendes håb er nu, at hendes nye hjemmeside gnaskehelten.dk kan være redskabet for de mange familier, der dagligt kæmper madkampen mod og med børns usunde madvaner.
- I nogle familier er måltidet blevet en magtkamp. I andre familier har man givet op. For det kan være svært at få sund mad og motion til at gå op i en højere enhed i den travle hverdag. Med hjemmesiden er det ikke far og mor, der løfter pegefingeren, siger Anna Marie Thusgård.