LIGE NU:

Ny SAS-ulykke skyldtes samme fejl som i Aalborg

SAS blev natten til onsdag ramt af en ny ulykke med et fly af typen Dash 8-400 måtte nødlande i Litauen. Ingen af de cirka 50 ombordværende kom noget til. Alle fly af samme type er nu grounded.

SAS har valgt at holde alle sine fly af typen Dash 8-400 på jorden. Det sker efter, at SAS natten til onsdag blev ramt af et nyt uheld med et fly af den omstridte Dash-type i den litauiske lufthavn Vilnius.

Ingen af de 48 passagerer eller fire besætningsmedlemmer kom noget til ved nattens nødlanding. SAS har sendt et krisehold af sted til Vilnius for at bistå passagererne.

Tilsyneladende minder uheldet i Vilnius meget om den-nær-ved-katastrofe, som ramte et SAS-fly af samme type, i Aalborg forleden, hvor højresiden af landingsstellet kollapsede under en nødlanding.

- Ifølge de foreløbige meldinger er det højre side af landingsstellet, den var gal med, ligesom ved ulykken i Aalborg, fortæller pressechef i SAS Danmark, Jens Langergaard, til Ritzau.

Af samme grund har SAS valgt at "grounde" alle cirka 33 fly af Dash-typen. Det får alvorlige følger for trafikken til og fra København, hvor SAS regner med at måtte aflyse op mod 100 afgange bare i dag.

- Det er dybt beklageligt. Vi er meget berørt og dybt lettet på samme tid. Vi tænker selvfølgelig først og fremmest på de passagerer, der nu sidder i Vilnius. Men det kommer desværre også til at berøre mange tusinde af vores kunder i løbet af dagen. Vi arbejder på at få så mange som muligt af sted, men der er nogen, som ikke kommer af sted, det står klart, siger Jens Langergaard til Ritzau.

Aflysningerne rammer afgange i Skandinavien samt til og fra Baltikum, Polen og Nordtyskland.

Egentlig skulle det forulykkede fly have landet i en anden litauisk lufthavn, men piloten opdagede problemerne med landingsstellet og måtte nødlande. Det valgte han at gøre i den større lufthavn i Vilnius.

En passager, som var om bord på flyet, fortæller til den svenske avis Dagens Nyheter, at det var problemer med det ene landingshjul, der fik flyet til at forulykke.

- Motoren standsede, og det ene hjul var løst. Flyet nødlandede på det ene hjul. Man kunne høre, hvordan det sprang ved landingen, siger passageren, der ønsker at være anonym.

/ritzau/