LIGE NU:

Ny skatteregel rammer nordjyske familievirksomheder

En ændring af skattereglerne ved generationsskifte betyder, at nordjyske familievirksomheder kan ende på udenlandske hænder, mener nordjysk folketingskandidat.

Nye skatteregler betyder, at en række nordjyske familievirksomheder kan ryge ud af familiens hænder og til udlandet, når virksomheden står foran et generationsskifte.

- Nordjylland har næsten 8.000 familieejede virksomheder. Og 2.300 af dem står over generationsskifte, som de med regeringens nye skatteregler kan se bliver meget dyrere for dem, siger den nordjyske folketingskandidat Kristian Andersen (Venstre).

Regeringen valgte 5. februar at afskaffe de formueskattekursregler, som hidtil har været gældende ved generationsskifter i familieejede virksomheder.

- Nye skatter på borgere og virksomheder, der i forvejen betaler verdens højeste skatter og afgifter, flytter simpelthen arbejdspladser og finansiering af fremtidens velfærd ud af landet. Det har vi set med rigtig mange af regeringens nye skatter og afgifter, siger Kristian Andersen.

En af de virksomheder, der nåede at få gennemført et generationsskifte, før de nye regler trådte i kraft, er metalvirksomheden Hosta Industries i Hjallerup.

- Det er et voldsomt indgreb. Vi var da bare ufatteligt heldige, at vi nåede at få det hele på plads, før man kommer med sådan et indgreb, som meget pludselig ændrer forudsætningerne for familieejede virksomheder, siger Christian Mosevang, der er administrerende direktør i Hosta Industries.

Han frygter for konsekvenserne af de nye regler.

- For os ville betyde, at vi skulle låne langt mere, før vi kunne gennemføre generationsskifte - og også måtte overveje, om det er vejen frem - eller man vi skulle sælge til en kapitalfond eller andre, som ikke nødvendigvis ville lade virksomheden blive i Nordjylland. Det får store konsekvenser for mange, siger Christian Mosevang.

Kristian Andersen vil nu tage fat i den nordjyske fagbevægelse, og forsøge at få regeringen til at ændre de nye skatteregler.