Nye energikrav giver dårligt mobilsignal
Foto: Daniel Mikkelsen
Skrappe energikrav betyder, at mobilsignalet er dårligt i mange nye bygninger.
Det kan være svært at invitere venner og familie til indflytterfest i den nybyggede lejlighed, du lige er flyttet ind i. Mobildækningen i mange nye boliger er nemlig ofte dårlig.
Det har man mærket i et sundhedshus i Aalborg Øst, hvor Himmerland Boligforening måtte sætte ekstra antenner op for 200.000 kroner, fordi folk ikke kunne bruge deres mobiler inden døre, skriver Ingeniøren.
Finske forskere har målt, at mobilsignalet i nye bygninger kan være op til 100 gange dårligere end signalet i bygninger, der blot er 10 år gamle. Nye energikrav får ifølge en forsker skylden.
- Hidtil har vi ikke været så hårdt ramt i Danmark, fordi vi ikke har brugt de samme byggematerialer med metalfolier, som man eksempelvis gør i Finland. Men på grund af de skrappere energikrav vokser problemet nu også i Danmark. Det er især vinduerne, der er problemet, siger professor Knud Erik Skouby fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet til Ingeniøren.
Knud Erik Stouby har sammen med to kolleger udarbejdet en rapport for Erhvervsstyrelsen. Her har forskerne målt, at nye trelagsvinduer reducerer signalstyrken med 20 decibel. Gamle termoruder reducerer kun signalstyrken med tre decibel.
Udover at moderne byggematerialer blokerer for mobilsignalet, får nye mobiltelefoners antenner også en del af skylden. De er ikke så gode som tidligere antenner. Knud Erik Stouby mener, at man bliver nødt til at tænke over mobildækningen i fremtidige byggeprojekter.
- Ligesom man energimærker eksempelvis isolering, bør man også mærke materialerne med, hvordan de reagerer over for radiobølger. Efterhånden som stadig flere får mobiltelefoner og dropper fastnettelefoner, og den offentlige sektor kræver, at al kommunikation er digital, bliver det stadig vigtigere at sikre, at kommunikationen kan foregå fra folks egne boliger, siger Knud Erik Stouby.