Foto: Thomas Gaardsmand

Nye job venter

Danske Havne mener, at der kan skabes tusindvis af job i og omkring landets provinshavne.

Over de kommende otte år vil der kunne skabes godt 10.000 ekstra arbejdspladser på haveområderne i danske provinsbyer. Det lyder som et drømmescenarie i disse krisetider. Men drømmen kan blive til virkelighed, mener Danske Havne.
Nøglen til det hele er den nye havnelov, som transportminister Henrik Dam Kristensen (S) har fremsat.

- Hvis regeringen fastholder sin miljømæssige linje, vil der kunne skabes godt 10.000 ekstra arbejdspladser i aktiviteter, der ligger godt for havnefaciliteterne rundt om i landet, siger sekretariatschef i Danske Havne Tom Elmer Christensen.

Han peger blandt andet på kvalitetsskrotning af skibe og andet grej, der ikke længere bruges, fastholdelse af vindmølleproduktionen og ikke mindst produktion af bioethanol.

- I danske havne er der eksempler på flere virksomheder, der har etableret sig med produktion på havnen eller i tilknytning til havnen, fordi råstoffer til produktionen leveres med skib.

Men de har brug for eksempelvis tanke eller anden lagerplads.

- Kan disse faciliteter ikke skaffes med privat finansiering, vil den nye havnelov give havnene mulighed for at investere i disse faciliteter i en slags offentligt-privat samarbejde, siger Tom Elmer Christensen.

Han ser havnene som en slags nyt erhvervscentrum for kommunerne i provinsen.

- Det er arbejdspladser for ganske almindelige danskere, og de
vil ligge de rigtige steder i Udkantsdanmark, siger han.